USD 41.46 41.80
  • USD 41.46 41.80
  • EUR 41.50 41.70
  • PLN 10.60 10.80

У Білорусі шкільний вчитель отримав півтора року колонії за критику Лукашенка

26 Серпня 2021 08:15
У Білорусі вчитель гімназії міста Сморгонь Андрій Петровський отримав півтора року колонії за «наклеп на президента». Він показав учням опозиційне відео з критикою Олександра Лукашенка.

Про це пише Бабель з посиланням на правозахисний центр «Вясна».

Вирок оголосив Сморгоньський районний суд 25 серпня. Петровського визнали винним за ч. 1 ст. 367 КК РБ (наклеп на президента). Сам вчитель свою провину не визнав.

Петровський працював учителем історії та суспільствознавства у місцевій гімназії. У березні 2021 року він показав 11-річним школярам на уроці відео під назвою «Конституція пішла на проституцію!», де був зображений логотип опозиційного Telegram-каналу NEXTA.

У цьому відео була критика Лукашенка, якого називали кривавим диктатором. Білоруські правоохоронці вважали, що на відео містить «завідомо неправдиву інформацію, яка ганьбить президента».

Під час показу відео на уроці був присутній син місцевого чиновника, який зняв це на мобільний телефон і оприлюднив у «сімейному чаті». Після цього вчителя звільнили.

Сам Петровський зазначав, що претензії до нього були і раніше. Зокрема він був єдиним, хто не вступив до офіційної профспілки, а також організував у школі «кімнату історії», де були білоруські опозиційні політики-націоналісти та біло-червоно-білий прапор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Учитель - Сеятель Показати IP 26 Серпня 2021 08:51
Разумного. Доброго. Вечного. А про политику - с женой под одеялом.
Сябр Показати IP 26 Серпня 2021 09:08
Дуже жорстоке покарання. Якщо б дійсно учитель звів наклеп, ну нехай штраф, ну нехай громадські роботи. Сажання в тюрму за таке, що просто підтвердження того, що то є правда, що президент Білорусі не зовсім чесна людина.
Ага до Сябр Показати IP 26 Серпня 2021 09:29
Він диктатор недобитий.
777 до Сябр Показати IP 26 Серпня 2021 10:19
А кто сказал.что он получил срок за это? Там по совокупности ему отмеряли. А честный он нет.пусть белорусы разбираются.
Бугага Показати IP 26 Серпня 2021 09:08
Голобородько?
Рауль Показати IP 26 Серпня 2021 09:50
губит учителей не пиво, а политика.
Анонім Показати IP 26 Серпня 2021 10:41
"Полицией" отважно крутит и избивает человека за футболку с надписью "Россия". Слово "Россия" запрещено ежели, так может хватит тогда у государства с запрещенным названием требовать 2,7 млрд за транзит?
Анонім Показати IP 26 Серпня 2021 10:48
Глава СНБО Украины Данилов в ультимативной форме запретил оставшимся в Кабуле украинцам эвакуироваться на русских самолетах и пообещал серьезные проблемы по прибытии в Киев, если они все же вздумают полететь. Данилов распорядился ждать украинский борт. Реакцию ожидающих спасения граждан Украины мы уже знаем. Они побоялись лететь русским бортом и остались в столице Афганистана.
Лучанка Показати IP 26 Серпня 2021 11:01
Вчителі чи то Білорусі,чи то України повинні вчити дітей добру, поваги до президентів, законів тієї країни, в якій живуть, ніхто не уповноважував їх займатись політикою... Не подобається, змініть місце проживання або роботу на політичну кар'єру. Я б не хотіла, щоб моїй дитині вчитель нав'язував свої політичні вподобання, сіяв ворожнечу, розбрат
Сябр до Лучанка Показати IP 26 Серпня 2021 11:50
Учитель учить дітей розрізняти що є добре, а що є погане. На власному прикладі. І що тепер, діти подивилися політичне відео, тепер їх теж садовити в тюрму треба? Політика - це бруд, їй взагалі не місце в школі, Це справа дорослих і свідомих людей. Достатньо було цього вчителя звільнити з роботи, раз вже так він тобі поперек горла, штраф виписати, заставити місто прибирати пару місяців. Нехай буде гружчиком, якщо не хоче покоритися системі. А садовити в тюрму, обмежувати волю людині - так роблять лише злочинцям , злодіям і грабіжникам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus