USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Бангладеш під час масштабних протестів загинула сотня людей, по всій країні ввели комендантську годину

Сьогодні 18:00
З початку липня у Бангладеш тривають масштабні мітинги через економічні проблеми. Під час зіткнень між студентами-протестувальниками та поліцією загинули вже 110 людей, по всій країні ввели комендантську годину.

Про це пишуть AP, CNN, Al Jazera, BBC та Reuters, передає Бабель.

Чому почалися протести

Протести почалися 1 липня в Даккському університеті – найстарішому університеті Бангладеш. Згодом вони поширилися на інші кампуси та міста по всій країні, мітингувальники майже щодня виходили на вулиці, блокували залізниці й дороги.
Основна причина протестів – урядова система квот, яка резервує понад половину посад на державній службі за певними групами населення. Зокрема близько 30% цих робочих місць зарезервовані для родичів ветеранів, які воювали у війні за незалежність Бангладеш від Пакистану в 1971 році. Багато представників сучасної політичної еліти країни є нащадками цього покоління.

Водночас у Бангладеш дуже високий рівень безробіття, особливо серед молоді. У країні з населенням 170 мільйонів осіб понад 30 мільйонів не мають роботи і не навчаються.
Протестувальники заявляють, що система квот є дискримінаційною і надає перевагу прихильникам правлячої партії премʼєрки країни Шейх Хасіна Вазед «Авамі Ліг» («Народна ліга»). Вони вимагають, щоб прийом на роботу здійснювався на основі заслуг, а не квот.

Загострення сутичок

15 липня члени Бангладешської ліги Чатра – студентського крила правлячої партії «Авамі Ліг» – напали на студентів-протестувальників у кампусі Даккського університету.
Відтоді сутички між силами безпеки, протестувальниками та прихильниками уряду загострилися, а влада Бангладеш розгорнула свій воєнізований батальйон швидкого реагування, який потрапив під санкції США у 2021 році після «поширених звинувачень у серйозних порушеннях прав людини».Поліція застосовує сльозогінний газ, гумові кулі та шумові гранати проти демонстрантів. У країні також майже повністю вимкнули інтернет та мобільний звʼязок в спробах придушити протести.
Читати ще: У Тель-Авіві біля посольства США впав безпілотник. Загинула людина

Кілька телеканалів новин також припинили ефір, не працювали сайти більшості місцевих газет. Тим часом деякі ключові урядові вебсайти, включаючи центральний банк Бангладеш і офіс премʼєрміністра, атакували хакери.
Увечері 18 липня кілька тисяч протестувальників штурмували державну телерадіокомпанію BTV, псуючи меблі, розбиваючи вікна та ліхтарі, а також підпалюючи частину будівлі.
Місцеві ЗМІ також повідомили, що близько 800 увʼязнених втекли з тюрми в Нарсінгді, районі на північ від столиці, після того, як протестувальники у пʼятницю увірвалися в установу й підпалили її.
20 липня на всій території Бангладеш запровадили національну комендантську годину та розгорнули війська.

Медіа пишуть, що в результаті протестів загинули щонайменше 110 людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus