USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У 79 років переніс надскладну операцію: у волинській лікарні врятували життя дідуся-рекордсмена

5 Жовтня 2023 20:04
Ішов погодувати курчат, а опинився на операційному столі. 79-річний Леонтій Новосад – найстарший чоловік на Волині, який зумів перенести надскладну операцію. За день до лікарні він ще був на весіллі та проїхав за кермом 200 кілометрів. Наступного дня раптом упав посеред подвір’я. Завдяки медикам чоловік вижив.

Леонтій – мешканець Рожища Луцького району – сьогодні не вірить, що все уже позаду. Ще 19 вересня його життя висіло на волосині. 79-річному чоловікові мусили терміново робити складну операцію на черевній аорті, яка є головною артерією організму, йдеться в сюжеті 12 каналу.

«Кількість випадків аневризми серед населення, особливо в тих, хто страждає гіпертонією (ми розуміємо, що гіпертонією страждають люди старшого віку), у пацієнтів після 60 років зростають у геометричній прогресії. Тиск росте, аневризма розширяється, стінка аорти починає розширятися і робиться аневризма. Вкінці-кінців вона досягає такого розміру, коли вже не витримує того напору крові, який у ній є, і рветься. От згаданий пацієнт поступив із розривом аневризми», – прокоментував завідувач відділення судинної хірургії Волинської обласної клінічної лікарні Сергій Пісачук.

Має тракторця, гектар землі, курей, курчат і свиней. У свої майже 80 волинянин живе повноцінним життям. Леонтій каже: за день до того, як потрапив у лікарню, ще їхав 200 кілометрів за кермом на весілля.

«Із хати йшов просто курчатам їсти давати. Встав нормально. Щось мені тут у боку заболіло. Я не пам’ятаю, як опинився на землі. Втратив свідомість. Потім щось до мене дійшло. Я просто піднявся. Думаю: піду до хати. Ішов я до хати і знов відключився. Тут ішла моя дружина. Вона мене потихеньку-потихеньку за руки підняла, довела до хати й визвала швидку», – пригадав Леонтій Новосад.

Як додав, навіть не знав, що така недуга існує, взагалі упродовж життя дуже мало хворів і майже не бував у лікарні.

«Ми й самі не знали про таку хворобу. Як трапилося з татом, то вже почали дивитися, – розповідає донька Леонтія Тетяна. – За один день ми тоді змінили три лікарні. Дякувати Богу, що лікарі з розумінням відносилися і що тут професіонали трапилися. Бо спочатку казали, що надії зовсім мало… Людині, яка ніколи в лікарні не була, то стрес, а для нас – тим більше».

Судина в чоловіка збільшилася майже до максимуму. Крім того, аневризма була ще у двох місцях, що теж зменшувало шанси пацієнта на життя, зазначив завідувач відділення судинної хірургії.

«Фактичні розміри аневризми сягають приблизно дев’ять на дев’ять сантиметрів із величезною гематомою зліва. Захворювання дуже небезпечне. Як правило, такі пацієнти помирають у 85-90% випадках», – наголосив Сергій Пісачук.

Лікарі кажуть, що Леонтій – рекордсмен, найстарший чоловік, який вижив після такої операції на їхній пам’яті.

«Я думаю, що це був найстарший пацієнт у нас… Беручи на операцію, я думав, що пацієнту 64 роки», – додав завідувач відділення судинної хірургії Сергій Пісачук.
Таке захворювання не дуже поширене, але трапляється. На Волині торік було сім людей із таким діагнозом, а цьогоріч – п’ятеро.

«Анатомічне розміщення самої аорти, яка розташована фактично на хребті й прикрита зверху всіма органами, як-от легенями, органами черевної порожнини, спричинює те, що хірургія в аорті є дуже складною», – акцентував директор Волинської обласної клінічної лікарні, судинний лікар-хірург Олександр Дудар.

За його прогнозами, за місяць-два Леонтій повернеться до нормального життя.

Операції на черевній аорті на Волині роблять тільки в обласній лікарні. Головне тут, підкреслюють медики, швидкість і оперативність, адже така кровотеча за лічені хвилини може наробити біди. Власне, так і спрацювали лікарі спочатку в Рожищі, коли оперативно перевезли пацієнта в обласний центр, а потім і у Волинській обласній лікарні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus