USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.10 41.80
  • PLN 10.40 10.60

У 2024 році на Волині виявили вже 8 випадків сказу

20 Лютого 2024 06:46
Сказ – це небезпечне інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Так, у 2023 році на Волині визначено 47 неблагополучних пунктів, де захворіли та загинули 49 тварин. Натомість вже цьогоріч зафіксовано 8 випадків сказу.

Такі статистичні дані озвучив головний спеціаліст відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Сергій Войтюк під час брифінгу в ОДА.

За його словами, на сказ в дикій природі найчастіше хворіють лисиці та вовки, а з домашніх тварин – собаки та коти. Тож, аби вберегти своїх домашніх улюбленців від цієї небезпечної хвороби, слід щорічно проводити вакцинацію. Її здійснюють в державних установах ветеринарної медицини області безкоштовно.

Читати ще: «Вовки загризають козуль та псів, лисиці розносять сказ»: на Волині збільшилася популяція хижаків

«Хотів би сказати всім власникам тварин: переживайте за них, турбуйтеся про їхнє здоров’я, звертайтеся у ветеринарну службу, де вам нададуть всю кваліфіковану допомогу та безкоштовно провакцинують. При цьому ви будете знати, що ваша тварина цілий рік буде в безпеці, – розповів Сергій Войтюк. – Вона матиме стійкий імунітет і навіть у разі контакту з хворою твариною, все одно залишиться здоровою. Імунітет формується на один рік, тому проводити вакцинацію потрібно щороку».

Читати ще: Мала контакт з людьми: на Волині ліквідували хвору на сказ лисицю

Також, аби збільшити рівень охоплення вакцинації домашніх тварин, спеціалісти Держспоживслужби проводили подвірні обходи та виїзні акції, про що повідомляли населення області.

Що ж стосується запобігання поширення сказу серед диких тварин, то восени 2023 року у Луцькому районі здійснювали кампанію з пероральної імунізації методом наземного розкладання вакцини. Цього року на всій території області, окрім прикордоння, планують дві хвилі наземного розподілу принад з вакциною – навесні та восени.

Нагадаємо, у Люблинецькій громаді на Волині через загибель кошеняти зі сказом ветеринари щепили 205 домашніх котів і собак. Карантин у громаді діяв з 6 грудня, відколи підтвердили випадок сказу у селищі, до 6 лютого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus