USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.74

У 20% закладів на Волині виявили порушення протиепідемічних вимог, оштрафували понад 100 осіб

15 Листопада 2021 14:56
Протягом тижня працівники Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області в кожному п’ятому перевіреному закладі фіксували порушення обмежувальних протиепідемічних вимог.

Про це стало відомо на брифінгу Волинської ОДА щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції та результатів моніторингу дотримання на території області обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для червоного рівня епіднебезпеки.

Нагадаємо, з 8 листопада у Волинській області запровадили червону зону епіднебезпеки. Зокрема заборонено роботу громадських закладів, якщо 100% працівників не є вакцинованими.

Керівник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Назар Орел інформував, що щодня працівники відомства здійснюють контроль за дотриманням протиепідемічних заходів, також їх залучають до роботи у вихідні та святкові дні.

«Моніторингові перевірки працівники проводять і самостійно, і в складі рейдових груп спільно з представниками органів Національної поліції та територіальних громад. Окрім цього, працівники Держпродспоживслужби увійшли до складу двох робочих груп, утворених відповідно до розпорядження голови ОДА, та здійснюють так звані вибіркові перевірки до найбільших об’єктів, розташованих на території Луцька», – сказав він.

Вони перевіряють дотримання суб’єктами господарювання протиепідемічних карантинних заходів, розроблених і затверджених постановами головного державного санітарного лікаря, вимог Постанови Кабміну №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», а також рішень державної регіональної і місцевих комісій з питань ТЕБ та НС.

«Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області посилено контролюють дотримання встановлених протиепідемічних обмежень, які діють на території області. З 8 листопада провели 1123 моніторингові перевірки, у середньому 160 перевірок на день. Вони здійснюють контроль за об’єктами торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, закладами громадського харчування, ринками, закладами загальної середньої та дошкільної освіти, перукарнями, салонами краси, торгово-розважальними центрами тощо», – перерахував Назар Орел.

За результатами перевірок, у кожному п’ятому закладі (тобто у 20%) було виявлено порушення режиму дезінфекції, недотримання маскового режиму і працівниками, і відвідувачами, недотримання соціальної дистанції, перевищення допустимої кількості відвідувачів, непроведення температурного скринінгу серед працівників перед початком роботи, відсутність облаштованого місця для обробки рук антисептиком та для збору використаних засобів індивідуального захисту, відсутність інформаційних матеріалів при вході до закладу щодо профілактики поширення коронавірусу.

У разі виявлення порушень фахівці проводять роз’яснювальну роботу або складають протоколи про адміністративне правопорушення.

Протягом тижня за виявлені порушення до адміністративної відповідальності було притягнуто 113 осіб.

«За результатами перевірок, порушень обмежень, передбачених для червоного рівня епідемічної небезпеки поширення коронавірусу, зокрема щодо наявності документів, які дають право на функціонування об’єктів, не виявлено», – зазначив Назар Орел.

Наголосив, що більшість суб’єктів господарювання свідомо підходять до дотримання встановлених вимог.

Керівник сектору превентивної комунікації ВП Луцького РУП ГУНП в області Василь Климюк додав, що нині багато питань виникає з огляду на те, чи може працівник або громадянин, який отримав одну дозу вакцини проти коронавірусу, виконувати робочі обов’язки чи зайти в заклад громадського харчування, об’єкт торгівлі.

Окрім того, «Дія» деякий час не підтягує інформацію про наявність другої дози вакцини, а медичні працівники фізично не мають змоги підготувати паперові сертифікати.

Василь Климюк нагадав, що скористатися послугами в окремих сферах, окрім повністю вакцинованих, можуть теж особи, які мають негативний ПЛР-тест чи довідку про те, що вони перехворіли або мають протипоказання до вакцинації.

«Тому наразі ми здійснюємо превентивні заходи, попереджаємо, що ми не каральний орган і лише турбуємося про здоров’я громадян… Основна кількість правопорушень стосується недотримання маскового режиму», – сказав він.

Як нагадав, за недотримання громадянином маскового режиму передбачено штраф у розмірі від 170 гривень, а за відвідування закладів без ковід-сертифіката – від 17 000 гривень.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus