USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Тисячоліття разом не минули дарма. Собаки розвинули здатність розуміти емоції людей

Сьогодні 00:17
Собаки могли розвинути здатність читати ваші емоції.

Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі Animal Behaviour, передає NV.

Емоційна взаємодія між людьми та собаками, ймовірно, є результатом багатовікової спільної еволюції. Дослідження порівнювало реакції собак і домашніх свиней на звуки людського плачу і мукання, щоб перевірити їхню здатність до співпереживання.

Люди часто уважно ставляться до стану тварин, і ця увага, схоже, взаємна. Коні, наприклад, реагують на людське гарчання, а не на сміх, а свині сильніше реагують на звуки людей, ніж дикі кабани. Однак знання про те, чи можуть тварини інтерпретувати і відображати емоційні стани людей, досі були обмежені. Більшість тварин точно передають почуття тільки всередині свого виду, але собаки можуть відображати емоції людей.

Читати ще: Собаки і люди схоже сприймають мову тіла. Дослідження

Дослідники перевіряли, чи заснована емоційна взаємодія на універсальних голосових сигналах, чи вона специфічна для компаньйонів, таких як собаки. Для цього вони порівняли реакції на стрес у собак і домашніх свиней. Собаки і свині – соціальні тварини, які з раннього віку перебувають поруч із людьми. Якщо взаємодія передається через близькість до людей, свині повинні реагувати так само, як і собаки.

Команда залучила власників собак і свиней, щоб вони записали реакції своїх вихованців на звуки плачу та гудіння. Потім дослідники підрахували прояви стресової поведінки у тварин. Очікувано, собаки добре вловлювали емоційний зміст людських звуків, відчуваючи стрес під час звуку плачу і залишаючись байдужими до інших звуків. Свині ж не демонстрували жодного інтересу до плачу.

Наталія Альбукерке з Університету Сан-Паулу припускає, що свині можуть не сприймати плач як негативну емоцію. Результати дослідження показують, що домашні тварини можуть мати сильнішу емоційну взаємодію з людьми, ніж домашня худоба. Однак, як зазначають дослідники, необхідні додаткові дослідження.

Читати ще: Дослідники розшифрували ДНК легендарного собаки Балто

Дослідник Паула Перес Фрага з Університету Етвеша Лоранда підкреслює, що собаки виявилися дуже чутливими до емоцій людей. Важливо зазначити, що це дослідження не стверджує, що свині не здатні до емоційної взаємодії, а скоріше наголошує на тому, наскільки добре це вдається у собак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus