USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.65
  • PLN 10.50 10.63

Турбота про ветеранів – пріоритет: як у Володимирі розвивають ветеранську політику

Сьогодні 11:50
Нещодавно у володимирському Центрі фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» відкрили оновлений спортивний зал з сучасним обладнанням. Тепер жителі зможуть тренуватися у покращених умовах на якісних нових тренажерах, а ветерани – безплатно відновлювати здоров’я. Це є частиною зусиль громади у її пріоритетного напрямку розвитку – створити комфортні умови ветеранам для повернення до цивільного життя.

Про це повідомили фахівці Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Серед відвідувачів – Валерій Костюк, ветеран, який має першу групу інвалідності. У лютому 2022 року, коли Росія напала на Україну, а його рідні ховалися від ракет, Валерій не зміг стояти осторонь і пішов добровольцем захищати країну. Під Авдіївкою отримав важкі поранення кінцівок, таза та внутрішніх органів.

Валерій переніс понад 20 операцій та проходив реабілітацію в різних містах України. І хоча лікарі не були впевнені, що він зможе знову ходити, нині чоловік уже пересувається з паличкою і мріє одного дня почати повноцінно ходити.
«Пів року тому я вже почав потроху ходити, працював з фізіотерапевтом. У лікарні мені склали програму, щоб я потроху відновлював ногу і міг на неї повністю ставати», – каже Валерій.

Читати ще: На Волині реалізують проєкт з облаштування адаптивного спортивного простору

Чоловік тренується у спортзалі кілька разів на тиждень під супроводом інструктора з реабілітації. Загалом сюди щороку ходить близько тисячі відвідувачів, з них – 40 ветеранів та представників інших інклюзивних груп.

Сучасні тренажери, на яких можуть відновлюватися ветерани, допоміг закупити Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».
«Ми підбирали низку тренажерів, щоб можна було пропрацювати усі м'язи тіла з різним навантаженням, яке регулюється від 5 до понад 100 кілограмів. На цих тренажерах можна ізолювати, наприклад, згинання або розгинання травмованої ноги чи руки, щоб відновлювати їхню рухову активність. Крім того, це і соціальна інтеграція, адже у зал ходить багато молоді, з якою ветерани активно спілкуються», – розповідає директор Центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» Роман Горошкевич.
«Лікарі казали, що ймовірність того, що я буду ходити, – 50 на 50, але завдяки таким закладам і людям, які хочуть допомогти, вже скоро ви побачите мене без палички!» – впевнено додає Валерій.

Читати ще: У Нововолинську розпочали роботу над створенням «Ветеран Хабу»

У Володимирі розташовано кілька військових формувань, тож все більше захисників повертаються у громаду. Тому якісна ветеранська політика є стратегічним пріоритетом місцевої влади.
«Наш обов'язок – створити умови для того, щоб ветерани могли відновити фізичне та ментальне здоров’я, отримати необхідні послуги й інтегруватися у цивільне життя. Тож нині один із найважливіших проєктів у Володимирі – будівництво великого реабілітаційного центру на місці колишньої лікарні», – розповідає Володимирський міський голова Ігор Пальонка.

Співпрацюючи з ГО «Волинський інститут права» (ВІП) та «Агенція регіонального розвитку Прибужжя», за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у громаді реалізували проєкт «Вдосконалення врядування, орієнтованого на громадян на Волині». У межах проєкту провели дослідження потреб жителів та ветеранів.
Щоб якісно напрацювати та реалізувати ветеранську політику, з супроводом експертів ВІП при виконавчому комітеті міської ради створили комісію співпраці, яка напрацювала низку заходів, що їх вдалося реалізувати впродовж року завдяки владно-громадській взаємодії. До штату міської ради ввели посадурадника з ветеранських питань. Завдяки роботі комітету вдалося винести на порядок денний питання щодо ветеранської політики та ініційовано створення міжфракційної депутатської групи у справах ветеранів, військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Нині у громаді вже відбуваються відчутні зміни: на сайті міської ради створили спеціальний розділ для ветеранів з інформацією, як оформити статус учасника бойових дій, де отримати медичну допомогу і навіть як провести дозвілля.

Читати ще: Незабаром оголосять тендер на будівництво: в Луцьку затвердили програму функціонування ветеранського хабу

У ЦНАПі відкрили єдине ветеранське вікно, де ветерани, не чекаючи в черзі, можуть отримати повний перелік послуг. З Центром зайнятості працюють над розширенням вакансій для ветеранів, їхньою перекваліфікацією та наданням їм кредитів для відкриття бізнесу.

Також навесні у Володимирі розпочав роботу ветеранський простір «Ветеран Хаб». Тут військові та члени їхніх родин отримують психологічну допомогу та практичні консультації щодо оформлення документів.

«Мене приємно дивує, як відчутно змінюється ставлення до поранених військових: у тих установах, які я останнім часом відвідував, до тебе звертаються з повагою та лояльністю. Дуже радію, що у місті з’явився «Ветеран Хаб», де не лише допомагають ветеранам, а ще й об’єднуються однодумці. Важливою ініціативою стала акція «Кава для пораненого», коли ми з волонтерами і небайдужими жителями відвідуємо поранених у лікарні, частуючи їх кавою, смаколиками, та приносимо адаптивний одяг і милиці. Така увага та спілкування – це надзвичайно важливо під час реабілітації і повернення ветеранів до цивільного життя», – підсумовує ветеран Валерій Костюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
232 Показати IP Сьогодні 12:40
Кажете, "якісна ветеранська політика ‐ пріоритет міської влади"? А як щодо обмеження передбаченого законом права на безкоштовний проїзд учасників бойових дій певною кількістю поїздок? Це так турбуються, щоб ветерани не втомлювались чи депутатські маршрутки мають менший дохід?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus