USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«Цвіт вишиванки»: до Луцька привезли міжнародний рушник єднання

9 Березня 2023 23:05
Міжнародний вишитий рушник єднання під назвою «Цвіт вишиванки» 9 березня привезли до Волинського краєзнавчого музею. Волинь буде восьмим регіоном України, де відшиватимуть полотно.

Про це розповів співорганізатор акції з вишивання Євген Філь, пише Суспільне.

Урочистий захід передавання рушника відбувся в укритті музею через оголошену повітряну тривогу.

Зі слів співорганізатора Євгена Філя, на рушнику міститься ще дев’ять вишитих узорів, що представляють українську діаспору з різних країн.

«Якщо узяти узор Італії, то вишивала Ірина Винник, вона проживає у Римі в Ватикані, доглядає музей Йосипа Сліпого. З тої колекції Йосипа Сліпого було взято один з узорів, він відображений у тому рушнику», – сказав чоловік.
Довжина рушника – 12,5 метра, ширина – 65 сантиметрів. Його зберігають у вигляді сувою, який розгортається. Нині полотно передали для вишивання волинській майстрині, науковій співробітниці Волинського краєзнавчого музею Людмилі Заваді.
Читати ще: У волинському музеї розповіли про подвиги жінок, які воювали в армії УНР

Естафету з вишивання рушника волинянам передали кримські татари. Кримська татарка Оксана Дворецькова розповіла: підбирала кримський орнамент і працювала над вишивкою. Поки що на полотні зобразили за допомогою машинної вишивки контури й частину візерунка у вигляді гілки і квітки.
«Знаменита марама – це жіноче покривало на голову, воно вишите дуже давно, зберігається у музеї, і от з цієї марами взяли орнамент. Напис «Крим» було зроблено унікальним, бо шрифт новий, розроблений для кримських татар і називається «Мустафа», – розповіла жінка.

Узор для міжнародного рушника єднання, що представлятиме Волинь, обрали із сорочки, яка зберігається у фондах Волинського краєзнавчого музею, каже завідувачка відділу Людмила Мірошниченко-Гусак.
«Походить вона із села Кукли Маневицького району, виконала її Пелагея Макарчук у 1930-х роках. Сама жіночка й виготовляла її, і носила як святкову традиційну сорочку», – зазначила музейниця.

Упізнаваний орнамент Волині майстриня вишивки, працівниця Волинського краєзнавчого музею Людмила Завада відшиватиме в техніці занизування і заволікання. З її слів, вирішили зупинитися на архаїчному поліському візерунку, який буде і стриманим, і яскравим водночас.
«Ці орнаменти вишиті традиційними українськими техніками, які можна вважати архаїчними. За таким принципом ниточка, яка ходить назад-вперед човником, відтворює техніку. Візерунки, які отримують у результаті, відзначаються геометричною довершеністю», – каже майстриня.

Над вишивкою працюватимуть скільки потрібно, додала майстриня Людмила Завада, потому рушник передадуть на Рівненщину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus