USD 41.12 41.60
  • USD 41.12 41.60
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Ціни зростуть ще більше: де в Україні найдорожчі продукти

23 Листопада 2021 12:42
Інфляція в Україні сягнула майже 11%, а ціни на продукти зросли ще відчутніше.

Де в Україні найдорожчі харчі та чого чекати далі, йдеться у матеріалі Економіка 24.

Де в Україні найдорожчі продукти

Журналісти на основі офіційних даних Держстату підрахували, в якій області були найдорожчі продукти у жовтні цього року. Лідирують у цьому рейтингу Київська, Донецька та Одеська області.

Натомість найдешевше закупитися в супермаркеті могли мешканці Тернопільської, Полтавської та Вінницької областей.
Продовольча криза набирає обертів

Вже у 2021 році ціни на різноманітні харчові продукти у світі піднялися на 32,8%, за даними ООН. Зараз ціна продуктів на максимальному рівні за останні 60 років.
Причини продовольчої кризи

Андрій Табінський, економічний експерт, пояснив, що є 2 основні фактори, які спричинили продовольчу кризу:

- енергетична криза – високі ціни на енергоносії прямо пропорційно збільшили ціни на харчові продукти.

- пандемія – коронавірусні обмеження створили перебої у поставках на ринку.

Що відомо про енергетичну кризу у світі

У світі стрімко зростають ціни на енергоносії. Після поступового зняття карантинних обмежень стрімко відновлювалася вся економічна діяльність. І для цього потребували газ і нафту. Відтак ціни на газ в певний момент зросли до рекордних 2 тисяч доларів за тисячу кубометрів. Нафта марки Brent також ставить рекорди – 85 доларів за барель.

«Окрім зовнішніх факторів, таких як пандемія, енергетична криза та світова інфляція, на формування цін в Україні вплинули корупція в межах АПК, монополізація ринку та застарілі технології», – пояснює Андрій Табінський.

Наслідки росту ціни для України

Очевидно, що ріст цін, причому такий різкий, є негативним для українців. Адже їм доведеться більшу частку доходу викласти на продукти. Але у цьому явищі є певний позитив для української гривні та економіки України в цілому.

Як пояснює Андрій Табінський, Україна – це експортер продовольства на міжнародних ринках. «Відповідно, ми виграємо від того, що агропродукція дорожчає: через наплив іноземної валюти, зростання доходів фермерів та надходження у бюджет гривня має всі підстави для зміцнення. Разом з тим, зростає середня зарплата», – розповідає Табінський. Однак, додає експерт, такий тренд спостерігається лише у великих містах, таких як Київ.

Саме для бюджету та бізнесу з точки зору наповнення бюджету та збільшення доходів ріст цін на продукти у світі є скоріше позитивним явищем. З іншого ж боку, вищі ціни відчутно вдарять по гаманцях простих українців.

Чого чекати далі

Організація об’єднаних націй очікує, що продовольча криза розпочнеться у світі у 2022 році. Тобто теперішні ціни – не межа.

«На жаль, тренд на зростання цін буде лише поглиблюватися. Не лише українцям, а й усьому світу потрібно буде пристосовуватися до нових реалій», – розповідає експерт.

Високі ціни на продукти вже відчули у Китаї. А ще – дефіцит. Населення вже масово скуповує продукти наперед, чим лише поглиблює дефіцит та провокує ріст цін. Причому роблять це за порадою влади – муніципалітетам рекомендували створити продовольчі резерви на випадок проблем з імпортом.

Проте Андрій Табінський пояснює, що Україні така ситуація не загрожує. Такий величезний ринок як китайський при відновленні від пандемії потребує значних ресурсів, починаючи від зернових та кукурудзяних культур і закінчуючи енергоносіями. Саме через це в Китаї склалася така ситуація.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 23 Листопада 2021 12:57
Ось вам і наступи в новинах,щоб боялись і мозок промивають,що так в усьому світі.
мразь майданна Показати IP 23 Листопада 2021 13:24
Спасибi!
Анонім до мразь майданна Показати IP 23 Листопада 2021 19:23
Згинб, риготина.
Так-так Показати IP 23 Листопада 2021 13:28
Йде голод. А ми земельку продали. Курносі знову зробили холопів.
От так до Так-так Показати IP 23 Листопада 2021 18:51
Знову вас хтось зробив? Да ви самі тих носатих у владу повибирали, ви, - 73%. А тепер як завжди, овечками невинними прикидаєтесь ... Хоча щось в цьому є, - барани і в Африці, і в Україні барани.
ВОВК Показати IP 23 Листопада 2021 13:42
"Населення вже масово скуповує продукти наперед" знову те саме.... невже в цю дурню ще хтось вірить ???
Рошенко Показати IP 23 Листопада 2021 14:38
Треба скликати людей на новий майдан!
777 до Рошенко Показати IP 23 Листопада 2021 17:47
Да вы старый для начала выкашляйте.нового не пережить уже.
Анонім Показати IP 23 Листопада 2021 14:46
Боюсь себе представить, что будет дальше... При этом всём меня удивляет то, что до сих пор еще остались люди, которые готовы голосовать за Зеленского и Порошенко.
Анонім до Анонім Показати IP 23 Листопада 2021 16:04
нагадую: не забуваємо про вечірній звіт куратору з фсб!!! п. с. якщо, звичайно, ви зрозуміли, що написано в попередньому реченні:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus