USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Ціла, подрібнена і квашена: за скільки на луцькому ринку продають капусту

12 Листопада 2023 14:20
Пошинкувати капусту й моркву, додати солі й чекати, поки вийде гіркота. Цей рецепт однієї з найпопулярніших зимових страв знає чи не кожен українець. А ще квашена капуста буває з кропом, тмином, журавлиною, буряком... Варіантів класичного зимового салату безліч.

По п’ять, 10, 15 і навіть 20 кілограмів уже подрібненої капусти люди в мішках тягнуть із луцького ринку, йдеться в сюжеті 12 каналу.

«Ще 10 років тому в нас це не було поширено. А зараз на ярмарку є п’ять таких точок, де виробники привозять свою капусту, самі кришать і продають», – говорить господар Олег Галасун.

Свою городину Андрій привозить із колишнього Млинівського району Рівненської області. Покупцям пропонує і цілу, і нашинковану, і вже квашену капусту.

«Нашинкована – лідер продаж. Ціна кришеної капусти – 15 гривень, а кришеної моркви – 20», – каже Андрій.

За день він продає до тонни пошинкованої капусти.

«Я раніше сам шинкував, а зараз, коли є така послуга, то чому б і не скористатися нею?» – говорить один із покупців.

Михайло ж тягне додому возик із мішком цілої капусти. Купував за сім гривень за кілограм.

«Ми разом з дружиною шинкуємо. На пару», – каже чоловік.

Галина з села Сирники продає вже квашену капусту. За кілограм господиня просить 40 гривень. Рецепт класичний.

«Шаткується капуста. Вимішується з сіллю. Крепко не перетирається. Ми шаткуємо так, щоб була довга стружка з капусти. Складаються виварки», – говорить Галина.

Баняки з капустою господиня ставить у тепле приміщення на три дні.

«Тоді ми вибираємо. Випускаємо з неї гіркоту, на тару розкладаємо, і після того лишень я добавляю моркву. Як зразу дати моркву, то вона дає фарбу і буде капуста жовта», – каже Галина.
А от Олег Галасун моркву до капусти кидає одразу.

«Морква не має відрязнятися по смаку від капусти, бо тоді получається квашена капуста і свіжа морква. З точки зору технолога – це неправильно», – зауважує він.

Гіркоту з готового продукту чоловік теж не виводить, бо її немає. Гірчинка буде, якщо неправильно вибрана капуста або неправильна температура при заквашуванні.

На луцьких ринках часто продають білокачанну капусту бізоні. Для кислої капусти краще вибирати інші сорти, солодші. До того ж, солодка капуста має маленький качан і тонке листя, тобто при шаткуванні буде менше відходів. Плюс такої капусти – багато власного соку, тому воду додавати не доведеться.

На 10 кілограмів нашаткованої капусти Олег Галасун додає 200-300 грамів моркви, лавровий листок, трішки гострого перцю і 150-170 грамів солі.

«Завжди використовуємо нейодовану сіль», – наголошує господар.

Він квасить капусту в 200-літрових бочках при температурі +15-20 градусів.

«Коли її під гніт поклали вже, вона має бути покрита розсолом», – говорить Олег.

Через три-чотири дні бочки з капустою потрібно виставити в прохолодніше приміщення. А коли буде готовою, розкласти в меншу тару і поставити в холодильник. При температурі від нуля до +5 градусів квашена капуста може зберігатися до трьох місяців. До капусти можна додавати або гострий перець, або насіння кропу, або журавлину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ABC Показати IP 12 Листопада 2023 15:11
Оце так новина! Давно хотів прочитати про квашену капусту. Я її фанат.
ветфельдшер Показати IP 12 Листопада 2023 16:11
Готової порубаної капусти, яка продається на ринках, я даром не хочу. Вона просто подрібнена, посічена, як для свиней чи коней. Я шинкую сам на шатківниці з кареткою, по ширині якої входить середня головка капусти. Ставлю ножі на 1 - 1,5 мм. Головку до ножів треба ставити так, щоб були довгі волокна. Шаткована капуста вузенька і довга, як домашня локшина. Має естетичний вигляд. А ту, яка січеться на ринку, навіть на виделку не можна взяти. Посічене сміття. Не лінуйтесь для себе зробити красиво. Вам буде приємно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus