USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

Центр боротьби зі СНІДом у Луцьку переїджає: куди та чому

25 Липня 2021 11:49
Обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом переїжджає до скороченого напередодні дерматовенерологічного центру, що в обласній інфекційні лікарні.

Про це Суспільному Волині розповіла т.в.о. директора обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД Олена Макаренко.

До кінця наступного тижня медики повинні звільнити приміщення на проспекті Волі, 1а, в якому працювали майже 20 років.

До нового приміщення в обласній інфекційній лікарні уже переселились лікарі-інфекціоністи. Також встигли перевезти склад, – розповідає Оленка Макаренко.

Торік у березні обласна рада прийняла рішення реорганізувати медустанову. Згідно з ним обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом став структурним підрозділом обласної інфекційної лікарні, – каже т.в.о. директора медустанови Галина Морочковська.

Рішення про переміщення центру СНІДу прийняли відповідно до вимог НСЗУ про доступність пацієнтів до медустанов. «У старому приміщенні, на Волі, 1а не було пандуса, а в інфекційній лікарні є», – пояснює Галина Морочковська.

Із першого серпня пацієнтів центру боротьби і профілактики СНІДу та скороченого дерматовенерологічного центру обслуговуватимуть в одному приміщенні.
Соціальний працівник Федір Яковлєв понад десять років надає немедичний супровід ВІЛ-позитивним волинянам. Каже: люди з позитивним ВІЛ-статусом розгублені, адже їм важко буде зберегти свою конфіденційність. «Одночасно на огляд до дерматолога прийде мама з дитиною та пацієнт з вірусом імунодефіциту, людям буде некомфортно», – каже Федір Яковлєв.

Медична директорка дерматовенерологічного центру Леся Карпюк переконана, що небезпеки в тому, що пацієнти перебуватимуть в одному приміщенні не має. З її слів, дерматологічні інфекції передаються через тісний контакт, а ВІЛ-інфекція тільки через кров, тому передача в побуті виключається.

Нині на обліку в центрі профілактики і боротьби зі СНІДом - 2 163 пацієнти з ВІЛ-статусом, із них майже 1 600 отримують довічну антиретровірусну терапію. За пів року 2021 обстежили 28 тисяч волинян. Виявили 100 нових ВІЛ-інфікованих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Петро Показати IP 25 Липня 2021 12:03
"От воно що Міхалич" - "там не було пандуса, а тут Є! ". (і громадській транспорт по падусу доставляє до самого кабінету.. Маршрути змінили.. )
Лучанин Показати IP 25 Липня 2021 13:09
Відразу питання: говорите про пандус, але він для приймального відділення, а основний потік іде от в ті страшні коричневі двері. Це приблизно буде те саме що мамі з коляскою попросити водія відкрити пандус в автобусі чи тролейбусі. Відносно того що одна зараза до іншої не прилипне - а руки при коронавірусі вже можна не мити якщо тісного контакту з хворим не відбувається? Чи може люди будуть дихати однимповітрям, торкатися тих же поручнів, стільців тощо. Чому людей завжди вважають за ...?
Пан дус Показати IP 25 Липня 2021 15:09
Всіх заразних тре підселити до псіхів у Ліпіни, щоб стидно не було.
Анонім Показати IP 25 Липня 2021 17:11
Бо то центр. Знайшли спосіб приміщення до рук прибрати. Пандус...
Всезнайко Показати IP 25 Липня 2021 18:39
Вже хтось око поклав на приміщення в центрі?
Лучанка Показати IP 25 Липня 2021 19:13
Кому відомо під що звільнили приміщення?
Підпільник Кіндрат Показати IP 25 Липня 2021 20:35
Б......і, сэр!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus