USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.77

Це лише початок: українські F-16 завдали перших авіаударів, – Forbes

Сьогодні 13:40
Винищувачі F-16, передані Україні західними союзниками, здобули свої перші перемоги в повітрі – через три тижні після того, як в Україну прибули перші з обіцяних літаків. За словами Президента України Володимира Зеленського, F-16 збили російські крилаті ракети під час масштабної російської атаки в понеділок.

Як пише аналітик Forbes Девід Екс, із самого початку було очевидно, що українські ВПС використовуватимуть F-16 для протиповітряної оборони, оскільки вони були помічені з ракетами «повітря-повітря» AIM-9 з інфрачервоним наведенням і AIM-120 з радіолокаційним наведенням, при цьому у них не було помічено боєприпасів класу «повітря-земля», хоча вони широко сумісні з кращими в Україні протирадіолокаційними ракетами західного виробництва та бомбами з GPS-наведенням.

Цілком логічно, що F-16 виконуватимуть патрулювання з метою протиповітряної оборони, пише Forbes. Україна зазнає безперервних атак з повітря, і її збройні сили мобілізують усю наявну зброю, щоб відбити щоденні нальоти.

Читати ще: «Вибухом знесло двері»: жителі приватного сектору в Луцьку рахують збитки після атаки РФ

«Модернізовані винищувачі 1980-х років випуску досить добре оснащені для цієї ролі. Українські ВПС озброюють свої F-16 1980-х років старими AIM-120B 1990-х років, які діють на відстані до 40 миль. Для ближчих боїв F-16 оснащені ракетами AIM-9L/Ms, вперше презентованими у 80-х роках, які можуть вражати цілі на відстані кількох миль, слідуючи їхнім інфрачервоним сигналам», – йдеться у статті.

Як підкреслює аналітик, хоча це не найсучасніші ракети класу «повітря-повітря», але вони надійні і є в арсеналах союзників України. Українським ВПС не важко буде підтримувати свої F-16 у повній бойовій готовності, навіть якщо в найближчий рік на озброєння надійде ще більше одномоторних винищувачів.

При цьому, наголошується в аналізі, застосування F-16 буде розширюватися.

«Перші вильоти українських F-16 були спрямовані на російські крилаті ракети, які не можуть відстрілюватися. У міру надходження винищувачів і розширення завдань українських ВПС F-16 можуть вступати в бій із цілями, які можуть відстрілюватися: винищувачі та батареї ППО російських ВПС», – йдеться в статті.

Читати ще: «Я сам вилазив з-під завалів»: що розповідають жителі багатоповерхівки у Луцьку, куди влучили уламки дрона

Вранці 26 серпня у Луцьку пролунало кілька вибухів. Під час першого вибуху штамок російського шахеда влучив у багатоквартирний житловий будинок. Загинув 83-річний чоловік.

Під час наступних влучань було пошкоджено ще один житловий будинок і господарська будівля на околиці Луцька.

За процесуального керівництва прокурорів Волинської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus