USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

«Це диво, такого ніде на планеті немає»: у Каховському водосховищі вирує життя, – The Guardian

25 Липня 2024 23:29
В українське Каховське водосховище, осушене російським ударом по дамбі ГЕС, повертається життя.

Про це пише УНІАН з посиланням на The Guardian.

«Те, що тут сталося, – це диво. Деякі саджанці вже досягають чотириметрової висоти. Такого більше немає ніде на планеті. Навіть Амазонка не наблизиться до цього, – зазначив еколог Вадим Манюк. – Є велика конкуренція за воду. Дерева, які виживуть, дозріють через 50 чи 60 років: спочатку верба, а потім такі породи, як дуби. У нас буде чарівний ліс».

Уже через кілька місяців після удару тут з'явилися перші зелені паростки.

«Я був там у серпні минулого року. Воно вже було яскраво-зеленим. Я був шокований у хорошому сенсі. Раніше тут було багато води. Люди мало цим користувалися. Тепер це місце захопливе і повне життя», – додав еколог.

Дніпро взяв колишнє русло, тут знову з'явилася риба, якої не бачили вісім десятиліть, зокрема осетер і оселедець.

Начальник відділу охорони природи національного заповідника «Хортиця» Михайло Муленко заявив, що соціально-економічним ударом після підриву Каховської ГЕС стала втрата води для місцевих жителів. Але при цьому він додав, що водойма була шкідливою для природи, і тепер «є шанс використати те, що сталося, для змін».

Читати ще: Козацька Атлантида. Чому під час створення Каховського водосховища було затоплено Запорозькі Січі

На території колишнього водосховища процвітає біорізноманіття, виник ланцюжок ставків і лагун, зарослих очеретом.

За словами Муленка, нова екосистема збільшила чисельність жовточеревих жаб, водяних змій. Над поверхнею води ширяють піщані ластівки, а у верхівках дерев пищать плямисті мухоловки, приваблені рясними комахами. Крім того, нещодавно там помітили рудих качок і канадських гусей. Також на острові мешкає невелика популяція козулі та плямистого оленя.

«У якомусь сенсі це диво. Нічого подібного в Європі більше немає», – погодився Муленко.

Вказано також, що відступ води оголив археологічні пам'ятки, заховані з 1950-х років.

«Серед них – кургани бронзового століття, скіфські горщики й козачі укріплення, а також інші артефакти, що їх залишили готи третього століття і середньовічні татари. Совєти навмисно затопили багато з них, щоб викорінити багату доросійську історію України», – додав Михайло Муленко.

Як зазначив заступник начальника управління охорони спадщини Херсонської області Денис Сікоза, про ці об'єкти мало що відомо: під час розкопок на початку ХХ століття, використовували старомодні методи, а зараз цей район небезпечний і є воєнною зоною.

«Ми хотіли б їх досліджувати. Наразі це неможливо. Може, цього ніколи не буде. І, звичайно, у нас немає доступу на окуповані території», – сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus