USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.70 10.84

Тропічні ліси будуть відновлювати, використовуючи каву

30 Березня 2021 08:44
Вчені з Гавайського університету прийшли до висновку, що кавова м’якоть – відходи виробництва кави, може допомогти у відновленні тропіків. Вона прискорює ріст лісів і покращує якість грунту.

Про це пише Кореспондент з посиланням на Phys.org.

Для дослідження були обрані дві ділянки деградованої землі в Коста-Ріці. На першу ділянку привезли 30 самоскидів кавових відходів, другу залишили порожньою для порівняння результатів.

Ділянка, оброблена кавовою м’якоттю, перетворилася на невеликий ліс, натомість інша лише покрилася немісцевою травою для пасовиськ – саме вона заважає прорости новому лісу.

Читати ще: Амазонські ліси зникнуть через 43 роки. Дослідження

«Результати були вражаючими. Територія, оброблена товстим шаром кавової м’якоті, перетворилася на невеликий ліс всього за два роки, тоді як на контрольній ділянці переважали немісцеві трави для пасовиськ», – заявила провідний автор дослідження Ребекка Коул.

Крім того, до закінчення експерименту значно поліпшився склад грунту. Він збагатився вуглецем, азотом і фосфором.

«Це дослідження показує, що побічні продукти сільського господарства можуть бути використані для прискорення відновлення лісів на деградованих тропічних землях. У ситуаціях, коли переробка цих побічних продуктів пов’язана з витратами для сільськогосподарських підприємств, їх використання – безпрограшний сценарій», – вважає Коул.

Раніше Фонд тропічних лісів Норвегії заявив, що з 2002 до 2019 року світ втратив 571 863 км² тропічних лісів – це більше, ніж площа континентальної Франції. Повністю недоторканими залишаються 36% тропічних лісів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus