USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.55 10.70

Третина українців вважають можливими переговори про мир лише після звільнення територій

Сьогодні 19:09
Переговори про мир з Росією можливі лише після звільнення абсолютно всіх українських окупованих територій. Так вважають 32% українців.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила голова напряму «Регіональна безпека і дослідження конфліктів» Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна.

«Станом на серпень 2024 року в українському суспільстві немає однозначної визначеності щодо того, за яких саме умов можливі переговори про припинення війни з РФ. З одного боку, відносна більшість – 32% – говорять про те, що переговори про мир з Росією можливі після звільнення абсолютно всіх українських окупованих територій. Ми спеціально не деталізуємо на території, які були окуповані в 2022 році і 2014. Для третини населення це є залізним аргументом, що спочатку є звільнення всіх українських окупованих територій, і далі вже можливо говорити про певний початок переговорів з РФ», – повідомила Золкіна.
Читати ще: Зеленський пояснив, чому провалилися переговори з Росією у 2022 році

Водночас вона відзначила, що громадська думка ділиться на тих, хто вважає, що переговори з Росією можливі навіть зараз, але лише і винятково з метою звільнення українських полонених і заручників, захоплених Росією. Такий варіант підтримують 19%. Так само 19% опитаних принципово переконані, що переговори з Росією не можливі в принципі як такі. І 19% вважають, що переговори про мир можливі зараз без особливих передумов.

Найбільше готових до переговорів без особливих передумов фіксується на півдні та сході країни, а в центральній частині країни – більшість прихильників позиції про необхідність звільнення окупованих територій України до початку переговорів.

Золкіна відзначила, що при цьому переважна більшість українців, так само як і протягом попередніх років, продовжує демонструвати свою неготовність виконувати ті вимоги Росії, які та наполегливо просуває як вимоги до України для завершення війни.
Йдеться про визнання окупованих територій частиною РФ. На таку вимогу Росії готові пристати лише 9% українців, неприйнятним це вважають 81% українців, зазначила Золкіна.

Читати ще: NYT оприлюднив проєкт мирної угоди, про яку Київ і Москва домовлялись у 2022 році

«Ні для молоді, ні для старшого населення визнання українських територій частиною Росії є неприйнятним навіть в рамках переговорів для завершення війни», – зазначила науковиця, додавши, що неприйнятним це вважають представники абсолютно всіх регіонів України.

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року. Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus