USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70

Третина грошей за газ іде в повітря: «ЗА Майбутнє» пропонує провести аудит стану газорозподільчих мереж

30 Листопада 2021 09:29
Третина газу, за який ми платимо гроші, у прямому сенсі йде «в повітря». За даними Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за останні п’ять років обсяг технологічних втрат газу зріс на 42% і в 2021-му склав 1,4 млрд куб/м. У середньому, вони становлять 33% від загальної тарифної виручки по всіх облгазах.

Про це повідомляє народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця.

Читати ще: Газові мережі мають належати державі або місцевим громадам, – Ігор Палиця

Хоча під час приватизації нові власники газорозподільчих компаній брали на себе інвестиційні зобов’язання, у тому числі щодо ремонту й модернізації газогонів та обладнання. А тепер вони вимагають збільшити тариф на розподіл газу в 3–4 рази, бо ці ремонти «заганяють їх у борги». Наприклад, «Уманьгаз» хоче збільшити ціну на 400%, до 8,91 грн/куб, «Харківгаз» – на 300%, до 5,37 грн/куб, «Волиньгаз» – на 285%, до 4,49 грн/куб. Решта – на 100–200%.

Читати ще: Тариф на розподіл газу на Волині може зрости майже втричі

Забаганки облгазів викликали потужний спротив представників місцевої влади по всій Україні. Звернення до уряду, президента та парламенту про недопущення зростання тарифів на розподіл газу ухвалили обласні та міські ради на Волині, Рівненщині, Житомирщині, Хмельниччині, Запоріжжі, Івано-Франківщині, Черкащині, Закарпатті тощо. Після цього в НКРЕКП та уряді заявили, що підстав для зростання тарифів немає, це лише пропозиції облгазів.

Читати ще: «Гроші йдуть ділкам»: щоб уникнути підвищення тарифів, у Луцьку хочуть реприватизувати газопроводи

Але питання стану газових мереж і технологічних втрат залишається відкритим. Якщо облгази не зможуть купувати газ для ВТВ, вони будуть відбирати його з газотранспортної системи та продовжать нарощувати мільярдні борги перед державою. Станом на листопад 2021 року сукупна заборгованість облгазів склала 12,5 млрд грн.

Партія «ЗА Майбутнє» пропонує Кабінету Міністрів провести аудит стану газорозподільчих мереж. Це дозволить встановити реальні обсяги технологічних втрат газу та обґрунтований тариф на його розподіл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 30 Листопада 2021 10:00
І газ і тепло з неущільнених домівок та і калорійність газу під великим сумнівом
Во Показати IP 30 Листопада 2021 13:02
Щось не зрозуміло, чому третина газу йде в повітря... Що це за технологічні втрати: через диряві газоводи чи крадуть? Але ж це не технологічні втрати...
скептик до Во Показати IP 30 Листопада 2021 15:35
це така технологія - третину газу вкрасти.
Анонім Показати IP 30 Листопада 2021 18:15
говорить -не мешки ворочать...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus