USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.40 10.60

Треба дев’ять тисяч гривень і три години часу: як ковельчани самотужки збирають дрони

1 Червня 2024 15:38
Троє чоловіків створили власне мінівиробництво безпілотників у Ковелі: приймають замовлення, збирають кошти, купують деталі й складають із них «бойових пташок». Одна із таких днями зупинила і знищила ворожий танк, який сунувся на позиції українських захисників.

Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Уже більш як рік Віталій з однодумцями майструє для Збройних сил України дрони. Він – учасник волонтерської групи «Свої».

«Замовляємо всі комплектувальні. Рама в дрона із карбону. Також замовляємо якісні мотори. Наш безпілотник може брати півтора кілограма корисного навантаження. Для піхоти та ураження невеликої цілі цього достатньо. Радіус дії – 3–5 кілометрів», – акцентував чоловік.

Читати ще: У кухнях і гаражах: як волиняни десятками паяють FPV-дрони

На його робочому столі чимало різних деталей: контролер для керування моторів, польотний контролер, відеопередавач, камера тощо. Також тут є інструменти для їх скручування і потужний 3D-принтер для друку окремих деталей.

«Спершу проєктуємо саму деталь, тоді її завантажують у спеціальну програму, яка робить код для 3D-принтера, після чого вже відбувається друкування», – пояснив Віталій.

Чи не основним на виробництві є інструмент для паяння. Віталій захоплюється паянням з дитинства, багато часу проводить за ремонтом електроніки. Таке хобі переросло в конструювання дронів.

«Якщо я можу застосувати свої навички в допомозі, то мені не важко», – відзначив конструктор.

Крім навичок, для виготовлення дронів треба час та гроші. «Бойових пташок» Віталій збирає тоді, коли не на роботі. На деталі, які приїздять із Китаю, скидаються коштами люди. Для одного FPV-дрона треба щонайменше 9000 гривень і три години часу.

На передову безпілотники не їдуть без тестування. Спершу їх перевіряють самі волонтери, тоді – військові.

Читати ще: 300 доларів можуть знищити танк вартістю кілька мільйонів: як під Луцьком тестували FPV-дрони. Фото

За словами Віталія, виготовляють дрони сьогодні чимало українців, зокрема й через заклик міністра цифрової трансформації. Той пропонував, аби люди збирали їх удома. Як показала практика, це була не найкраща ідея, бо зробити дрон не так уже й легко.

«Останнім часом усе більше почало надходити «пташок» від хлопців із фронту назад. Бо вони або не такі, як їм треба, або не зібрані якісно. Це наводить смуток, тому що люди витрачають на них кошти, здебільшого – власні», – зауважив розробник дронів Юрій.

«Комплектувальні матеріали хороші, але зібрано може бути неякісно. Військовому замість того, щоби самому перебирати, простіше викинути або відправити комусь іншому, щоби переробив», – додав Віталій.

Відтак, крім виготовлення власних дронів, волонтерська група «Свої» переробляє неякісно складені безпілотники. Аби абсолютно кожна «пташка» допомагала на фронті, а не лежала, дрони роблять під замовлення.

«Ми робимо замовлення під конкретного оператора дронів, тому що в них можуть бути різні обладнання», – наголосив Юрій.

Читати ще: Лучанин віддав свою машину чоловіку, який задонатив 500 гривень. Деталі розіграшу Nissan

Найбільший подарунок для волонтерів – отримувати новини, що якийсь із їхніх БПЛА уразив ворожі техніку, склади, позиції або самих окупантів.

«Днями телефонують хлопці, яким передавали дрони. Кажуть: за 60 метрів від позицій уразили танк, що врятувало наших бійців. Потім ще кілька разів його обстріляли, аби знищити», – розповів Юрій.

Ковельчани наголосили: їм не треба грамот, подяк, медалей. Нагорода для них – знати, що їхня праця наближає перемогу України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus