USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Тютюн, алкоголь, оброблена їжа та викопне паливо «вбивають» 2,7 млн європейців

15 Червня 2024 06:15
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, шкідливі звички, перероблена їжа та викопне паливо стають причиною смерті 2,7 мільйона людей на рік в Європі, що становить близько 24,5% від загальної кількості смертей.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

За оцінками ВООЗ, тютюн є причиною понад 1 мільйона смертей на рік, що становить 10% усіх смертей у Європі. Ще 578 908 смертей щороку спричиняє викопне паливо (5% від усіх смертей), тоді як алкоголь є причиною понад 426 857 смертей. І понад 350 000 людей помирають щороку від надмірного споживання переробленого м’яса, солодких напоїв, жирної та солоної їжі.

У звіті підраховано, що тютюн, викопне паливо, оброблена їжа та алкоголь є причиною понад 7400 смертей щодня у 53 країнах Європи.

У звіті ВООЗ заявила, що потужні індустрії призводять до погіршення здоров’я і передчасної смерті, використовуючи «оманливий» маркетинг і втручаючись у зусилля урядів щодо запобігання смертельним хворобам, таким як рак, серцеві захворювання і діабет.

Читати ще: Перша людина у світі померла від нового штаму пташиного грипу: що відомо

ВООЗ зазначає, що великі корпорації використовують відкриті і приховані методи для збільшення своїх прибутків, підриваючи політику, спрямовану на поліпшення здоров’я населення.

За словами доктора Ганса Анрі Клюге, регіонального директора ВООЗ в Європі, «тактика корпорацій включає експлуатацію вразливих верств населення за допомогою цільових маркетингових стратегій, введення в оману споживачів і надання неправдивих заяв про переваги їхньої продукції або їхні екологічні характеристики». Він додав, що це підриває заходи зі зменшення куріння, вживання алкоголю та боротьби з ожирінням, які є найбільшими причинами поганого здоров’я, яких можна було б уникнути.

Аналіз ВООЗ показує, що всі європейські країни відстають від поставлених ООН цілей сталого розвитку – зупинити зростання ожиріння або скоротити куріння серед людей у віці 15 років і старших на 30%. 53 країни Європи споживають більше алкоголю, ніж будь-який інший регіон світу.

Незважаючи на ризики для здоров’я, лише меншість європейських країн заборонили куріння в громадських місцях, а зусилля, спрямовані на те, щоб зробити шкідливі продукти менш привабливими за допомогою простої упаковки чи оподаткування алкоголю, не були широко реалізовані, зазначається в доповіді.

«Глобальні зусилля з регулювання шкідливого маркетингу були, в кращому випадку, недостатніми. Хоча правові заходи, що регулюють маркетинг алкоголю і нездорової їжі, існують у кількох країнах Європейського регіону ВООЗ і в усьому світі, вони часто мають вузьку сферу застосування, зосереджені на конкретних ЗМІ чи певних верствах населення, і тому не забезпечують достатнього захисту», – підсумовується в доповіді.

У доповіді міститься заклик до урядів країн Європи запровадити набагато жорсткіше регулювання маркетингу шкідливих для здоров’я продуктів, обмежити монополістичні практики та лобіювання, а також забезпечити, щоб торговельні угоди та економічні закони надавали пріоритет громадському здоров’ю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus