USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Тітка вивезла до РФ, поки старший брат був у війську: на «Ягодині» зустріли 16-річного хлопця, якого повернули в Україну

18 Червня 2024 22:00
18 червня через пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» в Україну повернули з російської депортації 16-річного Святослава Тищенка з Лисичанська Луганської області.

На Волині хлопця зустрів його рідний брат, 26-річний Ілля Тищенко. Як розповів Ілля Суспільному, з братом востаннє бачилися три роки тому, але підтримували зв’язок онлайн.

Над поверненням хлопця в Україну працювала команда Української мережі за права дитини разом з Міністерством закордонних справ України та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та дипломаті.
Святослав – сирота. Після окупації рідного міста Лисичанська тітка вивезла його в Росію, хоча хлопець був проти цього. Зі слів підлітка, весь час, поки перебував там, мріяв повернутися до рідного брата Іллі. Також хлопця є рідна сестра Анна, яка живе в Одесі.
«Стало легко на душі, нарешті моя рідна країна.
Я вдома і, навіть, легше стало дихати. Я, коли побачив брата, сказав, що сильно люблю, сильно засумував. Більше його ніколи не відпущу, буду з ним завжди», – так про повернення в Україну з першими емоціями після перетину міжнародного пункту пропуску «Ягодин» говорить Святослав Тищенко.
Підліток розповів, що в Росії тітка віддала його у місцеву школу у Воронезькій області. Діти зустріли Святослава з образами та погрозами.

«Тиждень був суцільним пеклом, мене сильно булили, ображали. Мене брат виховав таким, щоб я ніколи не відступав, тільки ішов вперед. Мене хотіли зламати, але їм не вдалося і мене почали поважати, і перестали мене трогати. Силою мене утримували. Я дуже просив, щоб мене відвезли назад – казали чекати 18 років», – сказав Святослав.
Старший брат Ілля з 2020-го – у лавах Збройних сил України.
Під час повномасштабної війни у боях біля Куп’янська, зазначив чоловік, отримав складне поранення, втратив частину ноги й нині має протез.
Старший Ілля Тищенко завжди піклувався про меншого брата, допомагав, а коли дізнався, що тітка вивезла малого в Росію – постійно працював над тим, щоб повернути його додому.

«У нетверезому стані мені тітка сказала, що нікуди вона його не повезе і до 18 років він там, можна сказати, як заручник. Ми щодня спілкувалися, що його оточує, як він почуває себе душевно чи все в нього добре. Я можу сказати, що він дуже виріс в емоційному стані», – сказав чоловік.
Шлях Святослава додому, в Україну, тривав чотири доби, розповіла представниця громадської спілки «Українська мережа за права дитини» Анастасія Халіулова.

«Якщо зараз у голові перебрати усі випадки повернення, то це був найскладніший випадок, бо це були найдовші переживання, найбільше залучено осіб, які допомагали нам у поверненні», – додала співкоординаторка проєкту «Шлях додому».
Анастасія Халіулова додала: відомо про понад 19 тисяч депортованих дітей з України до Росії, їхній громадській спілці вдалося допомогти повернути додому більш як 200 дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus