USD 41.12 41.60
  • USD 41.12 41.60
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

«Тішуся та пишаюся своїм колективом і студентами»: інтерв'ю із деканом Факультету фізичної культури ВНУ

29 Жовтня 2023 06:48
Факультет фізичної культури, спорту та здоров’я займає провідне місце серед структурних підрозділів Волинського національного університету імені Лесі Українки. Здобувачі освіти, науково-педагогічні працівники, тренери та випускники – серед лідерів за ключовими напрямами діяльності факультету.

Декан Василь Пантік фактично пройшов усі етапи професійного розвитку та становлення на рідному факультеті. Пресслужба вишу поговорила із деканом про очолюваний ним структурний підрозділ, його основні здобутки та напрацювання.

– Василю Васильовичу, давайте розпочнемо з тижня факультету, який нещодавно завершився. Традиційно було чимало заходів і проєктів. Чи все заплановане вдалося реалізувати?

– Фактично, з тижня факультету ми розпочинаємо серію заходів до його 55-річчя, яке буде наступного року. 55 років факультету – це 55 років перемог і здобутків. Наш факультет дуже потужний. Тішуся, що усе вдалося реалізувати. Досить щільний графік роботи, усі втомилися, направду, але працюємо далі, не зупиняємося. Дуже багато заходів було у науковому, навчальному, спортивному, розважальному напрямах. Поставлені завдання ми виконали на відмінно, за це щиро дякую колективу і нашим найкращим студентам.
– Для кожного факультету своєрідний показник роботи – вступна кампанія. Вона вже завершилася і, без сумніву, ви з командою підбивали підсумки. Задоволені результатами вступної кампанії?

– Колектив дуже добре попрацював у цьому напрямі. Ринкові умови диктують свої правила. Ми адаптувалися й успішно працюємо. По факту на сьогодні факультет досить конкурентоспроможний на ринку освітніх послуг нашої держави. Ліцензію бакалаврату закрили повністю. Цьогоріч ми зарахували досить багато потужних спортсменів. Зазначу, що є такі студенти, які після складання вступних іспитів одразу попрямували на чемпіонати Європи. Ми маємо чим пишатися. Наші студенти – це візитівка факультету й Університету. На кожному курсі маємо своїх зірок.
– Ви згадали про вимоги сучасності. На одному із заходів ректор Анатолій Цьось говорив, що факультет мусить тримати баланс між навчанням, спортом і наукою. Також є ще й студенти, які поєднують навчання та роботу. Як усе ж таки вдається знаходити оцей баланс?

– Досить складно тримати такий баланс, бо є високопрофесійні спортсмени – члени національних збірних із різних видів спорту. У них по два тренування щодня й вони практично перебувають цілий рік на навчально-тренувальних зборах і змаганнях. Це зірки українського спорту, які гідно представляють наш Університет і факультет зокрема на спортивних аренах України, Європи й світу. Це Валерія Шоломіцька (легка атлетика), Максим Ткачук (плавання), Всеволод Рибалко (бокс), Вадим Чернов (дзюдо), Євген Макаров (сумо), Олена Хамаза й Ірина Климець (легка атлетика). Ми досить маємо титулованих спортсменів. Я коли про них розповідаю, у мене виростають крила. Це насамперед робота потужного колективу найкращих у світі педагогів і тренерів. Я щиро дякую їм усім!
Утім, зазначу, що сучасні технології дають змогу поєднувати це все. Під час поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) в Україні ми успішно опанували сучасні платформи й системи дистанційного навчання. Наші здобувачі освіти мають змогу із будь-якої точки світу доєднатися до офіційної й ліцензійної університетської освітньої платформи Office–365 й успішно навчатися. Так, лекційні аудиторії на нашому факультеті відповідно обладнані, що дає змогу транслювати лекції онлайн. Тому будь-який здобувач освіти може слухати їх, перебуваючи деінде. Тобто наші спортсмени й студенти, які працюють і мають індивідуальний графік навчання, опановують матеріал дистанційно.

– Ви згадали про ювілей факультету, який наближається. Якими досягненнями пишаєтесь особливо?

– Таких досягнень у нас дуже багато. Насамперед хочу розповісти про наших найкращих здобувачів освіти. Так, наприклад, на ХХХІІ літніх Олімпійських іграх, які відбулися у Токіо (Японія), із восьми представників Волині, семеро – наші випускники, а це привід для гордості!

На літній Універсіаді України 2020–2021 рр. ми здобули друге місце у своїй підгрупі серед усіх ЗВО України, а в 2022–2023 рр. – третє. Нам не вистачило лише 40 очок до другого місця.
Весною жіноча збірна нашого Університету з футзалу стала срібним призером у Кубку України серед ЗВО й зайняла друге місце серед закладів вищої освіти України. Це вперше в історії факультету за 55 років жіночий футбол ми підняли на такий рівень. Цьогоріч матимемо й футбольну жіночу команду. Я переконаний, що спортивні здобутки ще примножаться, у нас є для цього потенціал.
На факультеті функціонують професійні спортивні школи, де здійснюють підготовку висококваліфікованих спортсменів: дзюдо, легка атлетика, бокс, футзал (жінки), спортивна акробатика, сават (французький бокс), веслування на байдарках і каное, біатлон, флорбол, баскетбол (чоловіки, команда Суперліги), волейбол (жінки (перша ліга), чоловіки (друга ліга)), плавання, чирлідинг тощо. Ми тримаємо такий рівень вже 55 років!
Також хочу зазначити, що на факультеті працюють найкращі заслужені тренери України: Володимир Яловик, Роман Черкашин, Микола Мордик, Валентина й Олена Борисюки, Андрій Шевчук, Федір Семенюк. Також значний внесок у розвиток професійного спорту на факультеті зробили й продовжують робити Віталій Терешкевич, Олександр Сікорський, Олена Кришпінович, Микола Поліщук, Олександр Сологуб, Венера Крєндєлєва, Дмитро Чайковський, Олександр Радченко й Олександр Валькевич. На жаль, неможливо в одному інтерв’ю описати усі наші спортивні досягнення, залишу ще кілька фактів на потім.

Також хочу зазначити, що на факультеті видається журнал «Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві». Це наукове фахове видання України категорії «В». Журнал охоплює широку сферу досліджень у галузі масового спорту, фізичної реабілітації та спорту вищих досягнень.

Щорічно на факультеті ми проводимо дві потужні міжнародні науково-практичні конференції й конгрес істориків фізичної культури за участі науковців і фахівців галузі фізичної культури та спорту України, Польщі, Словаччини, Чехії, Америки й Німеччини.

Міжнародна співпраця – невід’ємний складник інноваційного розвитку вищої школи, адже якість освіти на ринку праці – вимога сьогодення і європейського вектора розвитку ЗВО. Саме тому ми приділяємо велику увагу міжнародній співпраці як одному з пріоритетних напрямів розвитку Університету. Також хочу зазначити, що наш факультет веде активне міжнародне співробітництво у науковій, навчальній і спортивній діяльності із закладами вищої освіти Польщі (Природничо-гуманітарний університет імені Яна Длугоша в Ченстохові; Університет Яна Кохановського в Кельце, філія в Пйотркові Трибунальському; Люблінський католицький університет імені Іоана Павла ІІ), Словаччини (Університет Павла Йозефа Шафаріка в Кошицях), Чехії (Університет Яна Евангеліста Пуркінє в Усті над Лабем), Канади (Університет Манітоби), США (Університет Південної Кароліни) тощо.

Програма «Гостьовий професор» («Visiting professor») спрямовує свою діяльність на розширення та поглиблення міжнародних зв’язків і контактів, підвищення авторитету й упізнаваність закладу в світі, сприяє покращенню рівня якості освіти загалом, обміну передовим світовим досвідом і знаннями. Так, цієї весни студентам курс лекцій читали провідні науковці зі США, Англії та Польщі. У середині листопада цього навчального року вже втретє до нас завітають професори з Канади. У межах внутрішньої академічної мобільності ми практикуємо лекції провідних українських учених. Також студенти й викладачі факультету беруть активну участь у грантових програмах Європейського Союзу.

Один із видів ступеневої мобільності – навчання здобувачів освіти за програмою «Подвійний диплом», що дає студентам змогу одночасно отримати два дипломи: українського державного зразка та європейського зразка одного із запропонованих закордонних партнерських ЗВО за спільною або спорідненою освітньою програмою. Наш факультет започаткував цю програму з Природничо-гуманітарним університетом імені Яна Длугоша в Ченстохові (Республіка Польща). За цією програмою у нас на факультеті навчаються студенти спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура) першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів.

Напевно, давайте перейдемо до інших запитань, інакше про наш факультет і його здобутки я можу говорити безкінечно...

– Під час однієї зустрічі Ви обговорювали з ректором відродження видів спорту, які з певних причин не так активно функціонували або й узагалі не розвивалися. Які види спорту плануєте відродити?

– Ми взяли за принцип щороку в нашому Університеті відроджувати один–два види спорту, що, на нашу думку, створює належні умови для здорового способу життя студентської молоді й дає змогу сформувати мотивацію до занять фізичними вправами та спортом. Починаючи з цього навчального року, має запрацювати флорбол і, я сподіваюся, що усе-таки й регбі. По факту, на сьогодні факультет забезпечує роботу 23 спортивних секцій і маємо 15 професійних спортивних команд із різних видів спорту.

– Навчальний складник згадали, спортивний також. Хочеться згадати про науку, адже на факультеті дуже потужна наукова школа. Розкажіть про це.

– Тішуся та пишаюсь, що маю честь працювати з такими крутими колегами. Ми маємо потужні наукові школи професорів Анатолія Цьося, Едуарда Вільчковського, Наталії Бєлікової, Алли Альошиної, Андрія Чернозуба. Так, наприклад, наукова школа професора Анатолія Цьося налічує понад 20 захищених дисертації, а це показник! Я також вихованець наукової школи Анатолія Васильовича.
Наша гордість – створення 2022 р. спеціалізованої вченої ради з присудження наукового ступеня доктора наук Д 32.051.04. Профіль ради: 24.00.02 «Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення». Це потужний напрям у науковій діяльності нашого факультету й Університету. Раду очолює ректор Анатолій Цьось. До її складу увійшли провідні науковці нашого факультету, які мають свої наукові школи й вагомі здобутки. Це, зокрема, професори Наталія Бєлікова (заступник голови ради), Едуард Вільчковський, Алла Альошина, Андрій Чернозуб, Сергій Романчук, доцент Світлана Індика (секретар). Нещодавно відбувся перший захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора наук нашого колеги і мого друга, декана факультету фізичного виховання та спорту Херсонського державного університету Івана Глухова.
– Ви часто згадуєте про те, що навчалися на факультеті. Згодом працювали тут як викладач, а зараз очолюєте цей структурний підрозділ. Отже, можете робити висновок зсередини. На Вашу думку, наскільки стрімкий і правильний розвиток факультету за цей період часу?

– Як і в кожній галузі, є злети та падіння. Але ми не здаємося, навіть в умовах воєнного стану впевнено рухаємося вперед. Маємо cвою сторінку в соціальних мережах, де висвітлюємо заходи, що відбуваюся в нас. Скільки здобутків ми щомісяця приносимо у скарбничку факультету! Тому, на нашу думку, ми правильно рухаємося...
– Секрет успіху – це люди, які Вас оточують, колеги та студенти?

– Це на сто відсотків так. Секрет – наша потужна команда, яка формувалася роками й активно працює. Ми завжди тримали високі стандарти в усьому, тому ми попереду. Насамперед колектив факультету неймовірно крутий і сучасний. Я пишаюся нашими здобувачами освіти і науково-педагогічними працівниками, без них просто ніяк. Але запорука успіху – це студенти, які пишуть сторінки історії факультету золотими літерами!

Безперечно, важлива належна матеріально-технічна база і використання сучасних інформаційних технологій у навчально-тренувальному процесі та спортивно-масовій роботі, підготовка фахівців у сфері фізичного виховання та спорту й спортсменів високого класу, інтеграція у європейське освітнє, наукове та спортивне середовище, що є основними стратегічними пріоритетами нашого факультету. Також надання якісних освітніх послуг згідно з міжнародними стандартами, посилення наукового й спортивного престижу факультету, зміцнення інтелектуального потенціалу та конкурентоздатності випускників, системна модернізація і покращення матеріальної бази, подальше розширення присутності факультету в інформаційному просторі та пізнаваності на ринку освітніх послуг України та за кордоном, поглиблення ролі студентського самоврядування, збільшення й посилення практичного складника у навчанні, активна реалізація міжнародної академічної мобільності, запровадження та розвиток індивідуального, дистанційного й електронних форм навчання з використанням інноваційних наукових методик, залучення вітчизняних і міжнародних інституцій з метою створення наукових центрів тощо. Поки все вдається, адже ми маємо хорошу підтримку ректора.
– Я знаю, що Ви особисто та факультет загалом робите чимало для нашої спільної Перемоги над ворогом. Виділіть, будь ласка, основні акценти щодо цього.

– На факультеті понад 30 студентів служать і воюють у різних військових підрозділах. Трьох викладачів факультету й ексаспіранта, які теж у ЗСУ, ми завжди підтримуємо і морально, і матеріально, намагаємося закривати їхні потреби. Коли відправляли наших волинян на передову, ми за три доби зі студентською радою факультету й Університету укомплектували та закрили прохання хлопців. Придбали невеликий генератор для бійців, завезли продукти харчування, медикаменти та трішки електроніки.

Також разом із Волинським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки і нашим юридичним факультетом реалізуємо єдиний в Україні проєкт із підготовки усіх охочих в умовах воєнного стану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus