USD 40.65 40.97
  • USD 40.65 40.97
  • EUR 40.85 41.30
  • PLN 10.00 10.25

Терапія мистецтвом: у Волинському краєзнавчому музеї піклувалися про ментальне здоров’я

19 Червня 2024 19:14
Огляд виставки «Свій/Чужий. Історії про...», участь в імпровізованій виставі про сватання та у вікторині на кращого знавця українських весільних традицій. Саме так у Волинському краєзнавчому музеї пройшов день спільнодії: «Культура як складова української стійкості».

Про це повідомляє Волинська ОДА.

«Цей захід покликаний нагадати кожному про те, що потрібно турбуватися про себе, про своє ментальне здоров’я. А також нагадати, що культура, духовна активність і цінності – це той основний ресурс, який допомагає нам триматися та бути психологічно стійкими. Адже це відчуття приналежності до народу з великою культурною спадщиною, з багаторічними цінностями і традиціями. Це все може бути тим місточком, що може підтримати людину у дуже складний для неї момент», – зазначила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Наталія Коструба.

До події долучилися представники органів соцзахисту, охорони здоров’я, культури, молоді та спорту, працівники навчальних закладів та культурних установ Волині. Також участь у заході взяла заступниця голови ОДА Мирослава Якимчук.

«Спочатку всі думали, що ментальне здоров’я – це виключно медицина. Однак, у час повномасштабного вторгнення, дуже важливо кожному з нас бути тим, хто добрим словом, ділом чи посмішкою підтримає рідних чи самого себе, – сказала Мирослава Якимчук. – Сьогодні ми не випадково проводимо це дійство у краєзнавчому музеї. Адже хто не знає своєї історії, той не має майбутнього. Ми поговоримо про ті звичаї, що були в наших предків, які проживали на Волині. Сподіваюся, що цей захід буде корисним для нас всіх».
Читати ще: У Володимирській громаді запрацював центр життєстійкості

Водночас директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко зауважила, що музеї також виконують функції, які сприяють ментально здоров’ю, допомагають людям зрозуміти, чому відбуваються певні речі і яким чином.

«Насправді культура є тим, за що ми безпосередньо боремося у цій війні. Ця війна за нашу культурну спадщину та нашу ідентичність», – сказала пані Оксана.

Потому Наталія Коструба детальніше розповіла про ініціативу першої леді Олени Зеленської та продемонструвала техніки самодопомоги.
«Всеукраїнська програма ментального здоров’я, насамперед, для кожного з нас. Щоб кожен знав, як турбуватися найперше про себе, і після цього міг підтримати людину, яка є поруч. Тому що людину лікує інша людина. Це те, що нам потрібно, щоб український народ вистояв в історичній перспективі. Щоб через 5-10 років ми могли назвати себе нацією сильних і стійких духом людей», – мовила радниця голови ОДА з питань ментального здоров’я.

Читати ще: У Луцьку в бібліотеці для дорослих проводять арттерапевтичні заняття

Також вона підкреслила, що популярним напрямком психосоціальної підтримки у сфері культури є терапія мистецтвом. Тож учасники заходу ознайомилися з експонатами виставки «Свій/Чужий. Історії про...». Еспозиція розрахована на різну аудиторію та містить традиційні українські весільні вишиванки, дитячі малюнки, вбрання нацгвардійця та воїна 3-ої штурмової бригади ЗСУ, а також розпізнавальні знаки представників різних професій.
«Виставка про нас самих», – зазначила працівниця закладу.

Окрім того, присутні долучилися до вікторини про традиції українського весілля через відеогру «Kahoot!» та стали акторами імпровізованого театру, де кожен був активним учасником сватання.

Читати ще: 95 років Волинському краєзнавчому музею: найдавніші та сучасні експонати

Таким чином під час інтерактивну кожен зміг відпочити, згадати приємні моменти та закцентуватися на добрих і позитивних речах.

Захід пройшов у межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою першої леді Олени Зеленської, за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ та Волинської обласної військової адміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus