USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.45 10.62

Телескоп «Хаббл» побачив велику спіральну галактику зі спалахами мільйонів зірок

Сьогодні 00:38
Космічний телескоп «Хаббл» зробив знімок спіральної галактики NGC 5248, розташованої на відстані 42 мільйони світлових років від Землі в сузір’ї Волопаса.

Про це повідомляє Бабель із посиланням на NASA.

Ця галактика є однією з так званих спіралей грандіозного дизайну з помітними спіральними рукавами, які простягаються майже від ядра через диск. Водночас NGC 5248 має слабку смугову структуру в центрі.

Такі особливості галактики порушують її обертальну симетрію і мають величезний вплив на те, як матерія рухається крізь неї, і на її еволюцію в часі. Завдяки цій специфіці космічний газ із зовнішнього простору галактики потрапляє у внутрішні ділянки зореутворення і навіть у центральну чорну діру галактики.

Читати ще: Життя за межами Землі: дослідники виявили планету з «киплячим океаном»

Потоки космічного газу значною мірою сформували NGC 5248, тому в неї багато яскравих «ділянок зорепаду» – інтенсивного зореутворення, де домінує популяція молодих зірок.

Навколо ядра галактики є дві активні кільцеподібні ділянки спалаху зірок, які вщент заповнені молодими скупченнями зірок. Зазвичай ядерне кільце блокує газ від проникнення далі в ядро ​​галактики. Однак NGC 5248 має друге кільце всередині першого, а це свідчить про те, якими сильними є галактичні потоки матерії та енергії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus