USD 41.25 41.58
  • USD 41.25 41.58
  • EUR 41.40 41.80
  • PLN 10.30 10.60

Телескоп James Webb виявив 6 масивних галактик, що виникли невдовзі після Великого вибуху

24 Лютого 2023 00:53
Космічний телескоп James Webb виявив шість масивних галактик, що виникли невдовзі після Великого вибуху, йдеться у дослідженні, опублікованому в середу, що здивувало вчених тим, що вони формувалися зі швидкістю, яка суперечить нашому нинішньому розумінню Всесвіту.

Про це повідомляє УНН з посиланням на Live Science.

Для свого останнього відкриття телескоп спостерігав за галактиками, яким від 500 до 700 мільйонів років після Великого вибуху 13,8 мільярда років тому, а це означає, що Всесвіт був менший на п’ять відсотків від свого нинішнього віку.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature, прилад James Webb NIRCam, що працює в ближньому інфрачервоному діапазоні, невидимому неозброєним оком, спостерігав за шістьма галактиками в маловідомій області неба.

Дві галактики раніше були виявлені космічним телескопом «Хаббл», але на цих зображеннях вони були настільки тьмяними, що залишилися непоміченими.

Ці шість нових «галактик-кандидатів», названих так тому, що їхнє відкриття ще має бути підтверджено іншими вимірами, містять набагато більше зірок, ніж очікували вчені.

Вважається, що в одній галактиці близько 100 мільярдів зірок.

«Щоб ця молода галактика досягла такого ж зростання всього за 700 мільйонів років, вона мала рости приблизно в 20 разів швидше, ніж Чумацький Шлях», – сказав автор дослідження Іво Лаббе, дослідник з Технологічного університету Суінберна в Австралії.

Наявність таких масивних галактик невдовзі після Великого вибуху суперечить сучасній космологічній моделі, яка є найкращим науковим розумінням того, як влаштований Всесвіт.

«Згідно з теорією, галактики повільно ростуть з дуже маленьких зачатків у ранні часи», – сказав Лаббе, додавши, що такі галактики мали бути в 10–100 разів меншими.

Але розміри цих галактик справді зашкалюють, додав він.

Хоча багато чого про темну матерію залишається невідомим, вчені вважають, що вона відіграє ключову роль у формуванні галактик. За словами Лаббе, коли темна матерія злипається в гало, вона притягує газ із навколишнього Всесвіту, який, у свою чергу, формує галактику та її зірки.

«Але цей процес має зайняти багато часу, і в ранньому Всесвіті було не так багато згустків темної матерії», – сказав він.

Нещодавно виявлені галактики можуть вказувати на те, що в ранньому Всесвіті все відбувалося набагато швидше, ніж вважалося раніше, що дозволило зіркам формуватися набагато ефективніше, сказав Девід Ельбаз, астрофізик із Французької комісії з атомної енергії, який не брав участі в дослідженні. Це може бути пов’язано з недавніми ознаками того, що сам Всесвіт розширюється швидше, ніж ми колись рахували, додав він.

Ельбаз є одним з багатьох вчених, які працюють над космічним телескопом Euclid Європейського космічного агентства, запуск якого запланований на липень, щоб приєднатися до James Webb в космосі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus