USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Телескоп ESA виявив пів мільйона нових зірок та 150 тисяч астероїдів

13 Жовтня 2023 00:22
Космічний телескоп Європейського космічного агентства (ESA) Gaia виявив 500 тисяч нових зірок та понад 156 тисяч астероїдів. Крім того, він знайшов близько 400 гравітаційних лінз – скупчень космічних тіл, що створюють гравітаційне поле.

Нові зірки та астероїди розташовані у найближчому до нас скупченні, повідомляє Gizmodo з посиланням на дані ESA, передає УП. Життя.

Зірки розташовані в ядрі скупчення Омега Центавра – найбільшому скупченні зірок, яке видно із Землі. Воно розташоване на відстані 17 тисяч світлових років від нашої планети.

Зазначають, що нові зірки в 15 разів тьмяніші, ніж ті, які раніше в Омезі Центавра фіксували телескопи.
Читати ще: Вчені виявили недалеко від Землі потенційно заселені світи

Раніше в цьому скупченні телескопи бачили близько 1,8 мільйона зірок.

Телескоп Gaia перебуває в космосі з 2013 року, в Точці Лагранжа 2, де також розташований телескоп Джеймса Вебба.

«Завдяки новим даним ми зможемо вивчити, зокрема, структуру скупчення, як розподілені зірки, які розташовані в ньому та як вони рухаються. Таким чином ми зможемо створити великомасштабну карту Омеги Центавра», – повідомив науковець, член колаборації Gaia та Інституту астрофізики Лейбніца в Потсдамі Олексій Мінц.

Читати ще: Телескоп Вебба виявив докази існування океану на екзопланеті: вчені кажуть, там може бути життя

Відомо, що нову інформацію про космічні об’єкти, зібрану телескопом Gaia, оприлюднять в п'яти статтях, перша з яких вийшла в червні. В ній йдеться про пів мільйона нещодавно виявлених зірок.

Також відомо, що друга стаття описуватиме мінливість зірок, третя буде про тисячі астероїдів та їх орбіти, у четвертій науковці проаналізують дві нанесені на карту міжзоряні смуги, що складаються з газу та пилу, у п'ятій розглянуть сотні можливих гравітаційних лінз, які виявив телескоп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus