USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.45 41.70
  • PLN 10.66 10.80

Театр «Гармидер» представить у Луцьку виставу-дослідження «ПЧІЛКА»

Сьогодні 09:49
Театр «Гармидер» за підтримки Українського культурного фонду та у співпраці з Волинським національним університетом імені Лесі Українки 6 жовтня 2024 року представить одну із двох прем’єр цієї осені – виставу-дослідження «ПЧІЛКА». Спектакль відбудеться у Луцьку в мистецькому просторі «Ангар» о 18 годині.

Головна мета проєкту – не лише віддати шану постаті Олени Пчілки, якій цьогоріч виповнилося 175 років від дня народження. Але й показати всі сторони її потужної особистості: як громадської діячки, яка лишалася українською людиною попри царський режим, яка проживала моменти звичайної людської слабкості, яка вміла мобілізувати сили, яка знала, як бути красивою, яка відчувала, яких дітей дала світу, і яка поспішала встигнути лишити нам все те, на що ми, її сучасники, можемо сьогодні сміливо спиратися, продовжуючи опір імперському режиму.

«Ми стираємо пил стереотипів про те, що Олена Пчілка – це лише мати Лесі Українки та дитяча письменниця. Вона – це явище в нашій культурі. Проливаємо світло на те, чому ж так склалося» – наголошують організатори.

Читати ще: У Луцьку відбудеться мистецький захід «Олена Пчілка»

«ПЧІЛКА» – це моновистава. Роль виконуватиме акторка театру «Гармидер» Наталка Шепель.

Сценарію про Олену Пчілку у творців вистави не було. Тож одним із завдань режисерки Руслани Порицької було не лише дослідити матеріали: спогади, листи, її власні твори, але й провести серію інтерв’ю з науковцями Волинського національного університету імені Лесі Українки, які цього року завершують фундаментальну працю із впорядкування 12-томника праць Олени Пчілки, серед яких – багато текстів, особливо листи й драматичні твори.

Отож режисеркою та сценаристкою вистави-дослідження «ПЧІЛКА» стала Руслана Порицька.

Всіляку підтримку для глибшого занурення в побут, звичаї, атмосферу родини Косачів, необхідну для творення вистави, надали колективи Волинського краєзнавчого музею та Садиби Косачів.

Музику до вистави писав саунд-дизайнер Євген Манн, а для запису її виконували музикантки Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського.

Читати ще: Лучан та гостей міста запрошують на відкриття музичного фестивалю «Стравінський і Україна»

У співпраці з луцькою компанією «Едельвіка» були створені елементи костюму. Фахівці компанії надали тканину і задіяли вишивальний цех. Також провели всі необхідні консультації щодо орнаментів, зібраних свого часу Оленою Пчілкою, які «Гармидер» використав у виставі.

Майстринею ж костюму стала Юлія Федосеєва.

За зразком фото була відтворена також одна з прикрас Олени Пчілки – її знаменитий чокер з ромбами. Прикрасу створила майстриня Анна Циплюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus