USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Тайфуни по всьому світу стануть ще сильнішими: вчені попереджають про небезпеку

27 Липня 2024 06:43
За словами вчених, зміна клімату призводить і до зміни характеру опадів по всьому світу. Зокрема, тайфуни та інші тропічні шторми на планеті можуть стати ще сильнішими.

Про це пише Reuters.

Цього тижня Тайвань, Філіппіни, а потім і Китай зазнали ударів найпотужнішого цього року тайфуну. Школи, підприємства та фінансові ринки довелося закрити, оскільки швидкість вітру сягала 227 км/год. На східному узбережжі Китаю сотні тисяч людей довелося евакуювати.

На думку вчених, посилення тропічних штормів є частиною ширшого феномена екстремальних погодних умов, спричинених підвищенням температури.

Дослідники під керівництвом Чжана Венься з Китайської академії наук вивчили історичні метеорологічні дані і виявили, що приблизно на 75% території земної кулі спостерігається зростання «мінливості опадів» або сильніші коливання між вологою і сухою погодою.

Читати ще: Вчені заявили, що Місяць віддаляється від Землі: як зміниться тривалість доби

Через потепління наша атмосфера здатна утримувати більше вологи, що спричиняє сильніші коливання кількості опадів.

«У більшості місць, зокрема і в Австралії, збільшилася мінливість. Це означає більш дощові періоди і більш сухі посушливі періоди, – пояснив учений із Центру вивчення зміни клімату при Університеті Нового Південного Уельсу Стівен Шервуд. – У міру глобального потепління ця тенденція посилюватиметься, підвищуючи ймовірність посух і/або повеней», – додав учений.

Учені вважають, що зміна клімату також змінює поведінку тропічних штормів, роблячи їх менш частими, але більш потужними.

«Я вважаю, що підвищення вмісту водяної пари в атмосфері є кінцевою причиною всіх цих тенденцій до більш екстремальних гідрологічних явищ», – сказав Шервуд агентству Reuters.

Читати ще: Танення льодовиків змінює час доби і може порушити роботу інтернету та GPS

Так, кількість тайфунів у північно-західній частині Тихого океану і Південно-Китайському морі значно скоротилася з 1990-х років, але вони стали сильнішими.

Тайвань у своїй доповіді про зміну клімату також заявив, що зміна клімату призведе до скорочення загальної кількості тайфунів у регіоні, але водночас зробить кожен із них інтенсивнішим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus