USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.45 10.62

Там поховання до 1943 року: що приховує старий польський цвинтар у селі на Волині

Сьогодні 20:41
Волинське село Холоневичі приховує багато таємниць минулого. Там є поховання поляків, які мешкали разом з українськими селянами.

Про польське урочище – у сюжеті ТРК «Аверс».

Як переказували сторожили, село Холоневичі на Волині стало найзаможнішим після заселення цього краю польськими панами від 1921 року. Поляки й українці жили пліч-о-пліч: товаришували, брали один одного за кумів та одружувалися. До прикладу, директор школи, яку започаткували поляки, мав за дружину українку.

З тих часів залишилися лиш згадки й залишки надгробків. На одному місці в 1943 році загинула сім’я.

«Тут ціла родина Трусевичів – чоловік, жінка, їхні малолітні діти, а ще матір тодішнього директора школи», – розповіла вчителька історії Холоневицького ліцею Ольга Ярмолюк.

Пам’ятник встановлювали на початку двохтисячних років. Сюди приїжджала польська делегація. Відбулося богослужіння, на якому зустрілися і українці, і поляки – колишні мешканці Холоневичів.

На світлині біля поштового відділення позувала польська еліта: директор школи Наумович, поліцейський, лікар на інші. Недалеко був польський постерунок. Зараз від цього місця нічого не залишилося, тільки старі будівлі радянських часів.

Читати ще: Єдина в Україні пам’ятка: історія мурованого стовпа-могили в Берестечку

Основну історичну та духовну цінність має старе польське кладовище поселенців – прихожан холоневицького костелу. У 1998-му був збудований ще один хрест прямо посеред цвинтаря. Там розташовані поховання до 1943 року.

Зараз і не видно, де були могили. Щоб не оскверняти землю, встановили огорожу. Усі місцеві знають, що там ховали поляків у давнину. На старому цвинтарі знайшли склеп панянки. Місцеві жіночки казали, що в дитинстві бігали до нього заглядали у віконце. Там стояла труна. Зараз отвір замуровано.
Ще на місці поховань знайшли стару надгробну плиту та сучасно облаштовану могилу. Це останні поховання 1943-го року. Свій спочинок тут знайшли друзі: лікар та директор школи, якими так пишались у Холоневичах. Вони були одними з перших жертв Волинської трагедії.

«Як згадувала дружина Болеслава Наумовича, вночі вона разом з українською жінкою перевезли тіла сюди на кладовище й похоронили», – зауважила Ольга Ярмолюк.

Читати ще: Польський цвинтар і козацька могила. Краєзнавиця – про таємниці волинського села

Серед місцевих уже не залишилося свідків, які б розповіли, як тут усе було раніше. Усі згадки й розповіді старожилів пані Ольга передає тепер учням Холоневицького ліцею, де викладає історію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus