USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«Там інша культура»: володимирські дівчата-футболістки зіграли на чемпіонаті світу в Китаї

8 Червня 2024 18:56
Дівоча збірна Володимирського спортивного ліцею представила Україну на чемпіонаті світу з футболу серед школярів. Турнір відбувався з 18 до 27 травня в китайському місті Далянь. Команда волинських школярок у підсумку стала десятою.

Щоби представляти державу на світовій арені, володимирські дівчата виграли всеукраїнський відбір. Збірна ліцею складалася з вихованок футбольного клубу «Ладомир», який виступає в чемпіонаті України серед жінок. Крім волинянок, у Китай поїхала хлопчача команда школярів із Львівського фахового коледжу спорту.

У змаганнях між дівчатами взяли учать 19 країн. Волинянки на груповому етапі зіграли чотири матчі – перемогли Туреччину (4:3), внічию зіграли з Гвінеєю (1:1) та поступилися Китаю (0:3) і Китайському Тайпею (1:5).
Головний тренер команди Володимирського ліцею Олег Бортнік відзначив, що дівочий футбол у країнах Азії й Африки більш розвинений, ніж в Україні та європейських державах.

«З Туреччиною в нас був рівний матч. Ми забили два швидкі м’ячі, але турки відігралися. Після цього гра стала більш емоційною та трохи нервовою. Проте ми змогли витиснути перемогу.

Збірна Гвінеї через обставини приїхала на турнір перед матчем із нами. Щоправда, під час гри вона виглядала свіжішою. Ми знову забили першими, але суперник постійно тиснув і атакував, тому зіграли внічию, – поділився враженнями тренер. – Тайпей грав у дуже атакувальний футбол, а Китай навпаки – більш дисципліновано, з акцентом на оборону й середній блок».
На груповому етапі представниці України фінішували третіми, а тому з командами інших груп розігрували дев’яте місце. У півфіналі переграли 4:0 збірну Нової Зеландії.

Читати ще: Футболіст з Ковеля забив за збірну Польщі у ворота України. Поляки перемогли

Уже в останньому матчі зустрілися з Ганою, але поступилися африканській збірній – 0:3.
«Мені здається, що представники Африки від природи більш координовані та рухливі. Не сказав би, що в них є виразна гра в пас, але вони показали дуже швидкий темп. Вони були заряджені на м’яч і навіть при втратах швидко вступали у відбір. Для порівняння азійські збірні Китаю і Тайпею більш навчені й технічніші. А у футболісток із Гани краща координація на полі, там підібрані фізіологічно сильні гравці», – зазначив наставник володимирчанок.
Як додав, напередодні чемпіонату його команда зазнала кадрових втрат, тому довелося вносити корективи в першочергові плани. Через травму турнір пропустила основна воротарка Антоніна Зінько, а одна із лідерок Вікторія Савкіна через пошкодження не вийшла у стартових іграх.

Читати ще: Уродженець Каменя-Каширського став бронзовим призером чемпіонату України з футболу

Кращою ж бомбардиркою у складі колективу з Володимира стала 16-річна Софія Коновалова, забивши п’ять м’ячів. Два голи в активі Любові Цілуванської, по голу в Дар’ї Артеменко, Зоряни Гладун та Дарії Кланцатої.
Щодо прийому української делегації, як відзначив тренер, особливого ставлення від китайців не було. З його слів, ймовірно, давалося взнаки нейтральне ставлення Китаю до України. Хоча організацією змагань фахівець залишився задоволений.

«На турнірі не дозволяли використовувати на камери державну символіку, трактували, що не можна цього робити. Але на стартову гру з Туреччиною ми все ж вийшли на шикування з українськими прапорами», – наголосив Олег Бортнік.
Читати ще: Уродженка Маневиччини потрапила до складу збірної України з футболу

Поза футболом в українців була можливість поспілкуватися з представниками іноземних делегацій, зокрема і про війну в Україні, яку розв’язала Росія.

«Багато представників інших країн нас підтримували, як-от Марокко, Німеччина, Туреччина, – зауважив тренер. – Нашій делегації також провели кілька екскурсій. Ми побачили Жовте море, відвідали великий зоопарк із пандами. У Китаї загалом інша культура, інший, відмінний від нашого, світ».
На завершення Олег Бортнік зазначив, що володимирській команді вдалося покращити результат на чемпіонаті світу, адже у 2023 році в Марокко дівчата були сімнадцятими, а цьогоріч – уже десяті. Але додав: є що покращувати й до чого прагнути.

«Дівчата отримали суттєвий урок, побачили, які аспекти треба допрацювати. Мені як тренеру теж вдалося пізнати багато нового щодо тренувального процесу. У наступні роки спробуємо створити конкуренцію іншим країнам. Міжнародний досвід, який отримали, принесе чимало користі в майбутньому, якщо зробити правильні висновки», – підсумував Олег Бортнік.

До слова, наприкінці травня завершився чемпіонат України з футболу серед жінок, де єдиний представник Волині – ЖФК «Ладомир» із Володимира – посів шосте місце.

Дмитро КЛИМЧУК

Фото: Українська асоціація шкільного та університетського футболу
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus