USD 41.20 41.39
  • USD 41.20 41.39
  • EUR 41.20 41.39
  • PLN 10.60 10.75

Таліби прихистили вагітну новозеландську журналістку, якій загрожувало покарання у Катарі

6 Лютого 2022 22:25
Вагітну новозеландську журналістку Шарлотту Белліс не пустили додому через пандемію, їй також загрожувало переслідування в Катарі як незаміжній, яка вступила в сексуальні стосунки. Єдиними, хто погодився їй допомогти, виявилися представники руху «Талібан», який прийшов до влади в Афганістані.

Про долю жінки розповіло видання «Аргументи та факти».

35-річна уродженка новозеландського Крайстчерча закінчила факультет журналістики в США і розпочинала свою кар’єру як телерепортер у рідному місті. Потім вона працювала у США, а у 2017 році влаштувалась у телекомпанію «Аль-Джазіра».

Популярність Белліс здобула влітку 2021 року, коли стала однією з небагатьох жінок-журналістів, які висвітлювали захоплення країни талібами та евакуацію американців. Новозеландка була однією із трьох жінок, допущених на першу пресконференцію «Талібану» у Кабулі. Шарлотта не посоромилася поставити членам нового уряду питання про дотримання прав жінок при новому режимі. Її сміливість оцінили, і журналістці надали право взяти ексклюзивне інтерв’ю у Абдула Карара Балхі, одного з лідерів талібів та члена їхньої Комісії з культури.

Незважаючи на критичне ставлення до лінії «Талібану» щодо «жіночого» питання, Белліс протягом кількох місяців успішно пропрацювала в Афганістані. Проблеми ж у неї почалися після повернення до Катару.

Журналістка має стосунки з Джимом Хьюлбруком, працівником The New York Times. Відчувши нездужання після повернення до штаб-квартири «Аль-Джазіри» в Катарі, Шарлотта звернулася до лікаря та дізналася, що вагітна.
Для Белліс ця новина стала шоком, адже раніше лікарі їй оголосили, що вона не зможе мати дітей через безпліддя. Але довго радіти їй не довелося: у Катарі сексуальні стосунки та вагітність поза шлюбом караються законом. Катарський лікар заявив, що повідомляти про журналістку не буде, але розраховувати на допомогу у веденні вагітності їй не варто.

Белліс звільнилася з телеканалу, але повернутися до Нової Зеландії не змогла через жорсткі антиковідні обмеження, які стосуються і громадян Нової Зеландії, які працюють за кордоном.

Белліс та Хьюлбрук вирушили до Бельгії, але й там залишитися до пологів журналістка не могла, оскільки не отримала дозволу на тривале перебування у країні. У підсумку єдиною країною, куди репортерка могла знову приїхати без додаткових складнощів, виявився Афганістан. Белліс звернулася до високопоставлених представників «Талібану» із запитом щодо того, чи переслідуватимуть її на території Афганістану через вагітність поза шлюбом.
«Оскільки ви іноземка, ваша вагітність є суто вашою особистою справою, і жодного переслідування з боку влади не буде. Якщо ж ситуація загостриться, просто зателефонуйте нам. І не хвилюйтеся», – відповіли їй таліби.

В результаті Белліс і батько її майбутньої дитини повернулися в Кабул, де й перебувають зараз, очікуючи на вирішення ситуації.

«Коли таліби – єдині, хто пропонує вам, вагітній незаміжній жінці, безпечний притулок, у цьому світі точно щось не так», – написала журналістка у своїй колонці у виданні New Zealand Herald.

Белліс має народити у травні. Вона все-таки сподівається потрапити до Нової Зеландії, оскільки в Афганістані поганий рівень медицини і високий ризик померти під час пологів.

Як пише ВВС, новозеландська журналістка отримала повторний дозвіл на в'їзд у країну після звернення до талібів.

«Для пані Белліс є місце у карантині, і я закликаю її ним скористатися», – заявив віце-прем'єр Грант Робертсон на щоденному брифінгу з епідеміологічної ситуації.

При цьому він заявив, що працівники уряду щодня розглядають екстрені заяви, і що у справі Беліс немає нічого екстраординарного.

Уряд Нової Зеландії раніше заявляв, що двічі пропонував консульську допомогу Белліс. Її справа набула широкого розголосу, після публікації її історії у великій національній газеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
скептик Показати IP 6 Лютого 2022 22:47
щось вона не сильно рветься до Нової Зеландії
Дід до скептик Показати IP 7 Лютого 2022 01:06
Хайпанула і афганці доплатять
Зеландія до скептик Показати IP 7 Лютого 2022 06:58
Чому ви так думаєте? В Австаралії і Новій Зеландії вже концтабір через пландемію.
ABC Показати IP 7 Лютого 2022 00:15
Громадянам Нової Зеландії не потрібна віза, щоб їхати у США. Купуй квиток і шуруй на здоров'я. Тим більше, що її бойфренд працює в Нью-Йорк Таймс, і очевидно, є американцем. Та й медицина там хороша, тільки гроші плати. Здається мені, що дамочка просто вирішила пропіаритися сама, або не за безкоштовно пропіарити Талібан. Типу, не такі вони вже і страшні та дикі, ці бородаті дядьки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus