USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.35 10.50

«Так розцвітають мої фантазії»: волинська майстриня презентувала виставку оригінальних витворів. Фото

2 Серпня 2021 09:13
У мистецькому салоні «Артист» Палацу культури міста Луцька відкрилася перша виставка робіт Христини Савюк. Майстриня представила низку виробів і композицій, виготовлених за технікою народного соломоплетіння.

Творчість розпочалася, розповідає Христина, з того, що її мама, працюючи над дослідженням, принесла додому снопик соломи та книгу зі світлинами робіт. Дівчині стало цікаво спробувати відтворити найяскравіші з них. Спочатку опановувала базові методики, пізніше перейшла до складніших елементів, відтворювала побачені зразки.
Відтоді минуло 17 років, тепер Христина сама створює складні композиції, які захоплюють глядачів. Свідченням цього є вдалі виступи майстрині на низці фестивалів та конкурсів. Найбільш пам’ятними з них є Міжнародний фестиваль плетіння з природних матеріалів, який відбувся 2019 року в Польщі. А через рік Христина здобула перше місце в онлайн-фестивалі Straw Mask Festival 2020, організаторами якого виступили митці зі США.
Високі досягнення Христини Савюк не залишилися без уваги, й у квітні 2021 року рішенням комісії Національної спілки майстрів народного мистецтва України її було атестовано на народного майстра.

Читати ще: Без будь-яких обмежень: лучани стали творцями театральних масок

«Думаю, що наступний крок – це персональна виставка у Києві. Хочу побажати творчих звершень. Не зупинятися на досягнутому, а розвиватися далі. Чудово, що є така підтримка від рідних, адже для кожної людини це дуже важливо, а особливо для тих, хто займається творчістю і не завжди має час для щоденних клопотів», – побажала колезі знана майстриня лозоплетіння Орися Щур, яка також завітала на виставку.
Особливо пролунали слова Христининої мами, завдяки якій і розпочався важкий та цікавий шлях у народну творчість. «Ми зібралися, аби розділити усю радість від такої важливої події, як перша виставка твоїх робіт – перший підсумок того, що ти вже зробила. Знаю, скільки ти вкладаєш сил, енергії, терпцю в кожну роботу. І дивуюся щоразу, де ти їх знаходиш. Де відшуковуєш оті образи, аби розпочинати новий витвір. Здоров’я, сил тобі, натхнення, невичерпної енергії», – побажала Оксана Вікторівна доньці.
Мисткиня емоційно розповідала про представлені на виставці вироби. Кожен з них має свою історію, характер, несе емоційний заряд. Наприклад, янголик. Спочатку їх було кілька, але згодом не залишилося жодного. І тоді на прохання мами вона сплела ось цього – зараз він у галереї, але обов’язково повернеться додому. Маску кози вирішила відтворити за ідеєю колеги, а бичка – тематично – як символ року. Працювала з бісером і відтворила у соломі брошку та інші прикраси. Експериментувала з техніками і створила абстрактну фігуру.
«Ось так і працюю – щось підказують, щось вигадую сама. Планів є дуже багато, часу лишень бракує. Деякі твори можуть і до місяця займати, а ще ж робота та сім’я. Зараз є задуми нових серій, нових виробів. Деякі з них можна буде побачити незабаром – за це дякую колегам з Палацу культури. Думаю, буде цікаво і гарно», – підсумовує Христина Савюк.

Твори майстрині експонуватимуть у мистецькому салоні «Артист» Палацу культури міста Луцька до 2 вересня, тому запрошуємо усіх охочих помилуватися ними.
Олександр ДУРМАНЕНКО

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus