USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Система течій Атлантики зруйнується вже у 2030-их роках: учені лякають наслідками

Сьогодні 00:33
Критично важлива система течій Атлантичного океану, що впливає на погоду в усьому світі, може зруйнуватися вже у 2030-х роках.

Про це пише CNN, посилаючись на нещодавно опубліковане дослідження. На думку вчених, це призведе до катастрофи планетарного масштабу і критично змінить погоду та клімат у світі.

Попередні дослідження вже припускали, що Атлантична меридіональна циркуляція (АМЦ) може зруйнуватися через потепління температури океану і порушення солоності, спричиненого антропогенною зміною клімату.

Однак у новому дослідженні, яке пройшло рецензування, але ще не опубліковане, припускають, що колапс може статися між 2037 і 2064 роками – найімовірніше, система течій зруйнується до 2050 року.

Читати ще: Галапагоські острови і багато унікальних істот, що живуть там, перебувають під загрозою. Яка причина

АМЦ забирає теплі поверхневі води з Південної півкулі та тропіків і розподіляє їх у холодній Північній Атлантиці. Потім холодніша і солоніша вода опускається і тече на південь. Завдяки цьому механізму частини Південної півкулі не перегріваються, а частини Північної півкулі не стають нестерпно холодними, при цьому розподіляються поживні речовини, які підтримують життя в морських екосистемах.

Руйнування цієї системи призведе до того, що деякі райони світу стануть невпізнанними.

Так, через кілька десятиліть після колапсу арктичні льоди почнуть сповзати на південь і через 100 років простягнуться аж до південного узбережжя Англії. Середня температура в Європі різко впаде, як і в Північній Америці, включно з частиною США. У тропічних лісах Амазонки відбудеться повна зміна сезонів: нинішній сухий сезон перетвориться на дощові місяці, і навпаки.

Водночас науковці зазначають, що сучасне моделювання не враховує критичного чинника колапсу АМЦ – танення гренландських льодів. Величезна кількість прісної води сходить із крижаного щита і надходить у Північну Атлантику, що порушує одну з рушійних сил циркуляції – солоність.

Читати ще: Тайфуни по всьому світу стануть ще сильнішими: вчені попереджають про небезпеку

Ця прогалина в дослідженнях означає, що прогнози можуть недооцінювати, як швидко відбудеться колапс.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus