USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Символи та орнаменти в українській вишивці

29 Березня 2024 18:08
Українська вишивка – це не просто вишита нитками сорочка, а й національна спадщина, мистецький витвір, що несе у собі глибокий сенс та символіку. Побачити сучасну вишивку сорочок можна на сайті https://svarga.ua/. Тож давайте розглянемо, які основні символи та орнаменти вишивали наші предки на своїх сорочках та що вони означають.

Які орнаменти вкладали наші предки у вишитий одяг?

Українці вкладали у вишивку те, чого бажали людині, для якої готувалася сорочка. Якщо ви дивилися на орнамент бабусиної вишиванки і думали, що означають маки на цій вишиванці, то ось перелік видів орнаментів в українській вишивці та їх значення:

Тваринні орнаменти

Вишивка з тваринним орнаментом часто використовувалась як оберіг – захисний символ. Такі орнаменти на українських вишиванках відображають зв’язок з природою та віру в захисну силу тварин. Зустрічаються зображення тварин або птахів – ведмедя, оленя, півня, соловейка, лелеки чи голуба, які символізують силу, відвагу та духовність, мир.

Рослинні орнаменти

Рослинні орнаменти у вишивці символізують природну красу та родючість землі. Вишукані візерунки квітів (мак, троянда, хміль, чорнобривці, калина), листя, гілок дуба чи грон винограду несуть у собі життя, силу роду, плодючість, родинну гармонію та духовне збагачення, любов та розвиток. Проте деякі рослини несуть у собі і захисну силу також. Мак, наприклад, означає захист від злих духів.

Геометричні орнаменти

Зустрічаються в українській вишивці і геометричні орнаменти. Вони відображають вічний порядок, гармонію та рівновагу. Зігнуті лінії, ромби, трикутники, сварги символізують сплетіння долі, поєднання чоловічого і жіночого,захист від злих сил та духовне зростання нації, а також воду і сонце, як енергії життя, і міцний рід та гармонійний розподіл у світі.

А що означали кольори вишитого одягу?

Проте не тільки орнаменти вишиванки,як ви могли собі подумати, а й її кольори мають велике значення: червоний – любов і енергія, чорний – сила і влада, білий – чистота і добро, жовтий – багатство і щастя, синій – мудрість і спокій.

Які зараз найпопулярніші орнаменти на вишиванках?

Коли можна більше не шукати відповіді на питання, що означають символи на вишиванці, пропонуємо вам дізнатись, які найпопулярніші орнаменти на сучасних вишиванках. На вишитих сукнях (https://svarga.ua/zhinkam/vyshyti-sukni/) переважно можна побачити квіти і птахів, або ж геометричні візерунки у вигляді ромбів і зігзагових ліній. На вишиванках орнаменти переважно геометричні, як на жіночих, так і на чоловічих.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus