USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Світ, де панує дитинство: як у Луцьку працює простір психоемоційної підтримки дітей. Фото

3 Квітня 2023 15:57
Місце, де можна знайти друзів, відчути увагу та підтримку, здобути необхідні знання й розважитися, – Луцьку презентували простір для дітей, які потребують особливої уваги. Це майданчик «СпівДія заради дітей», створений командою благодійного фонду «СпівДія» за підтримки ЮНІСЕФ і Міністерства молоді та спорту України.

«СпівДія заради дітей» – це дружній простір, де дитина отримує психоемоційну підтримку через програму неформальної освіти: творчі заняття, рухливу та пізнавальну діяльність, взаємодію з іншими дітьми та дорослими.

Окрім Луцька, сьогодні такі центри працюють у Чернівцях, Івано-Франківську, Тернополі, Львові, Хмельницькому, Рівному, Вінниці, Черкасах, Бучі, Чернігові, Ужгороді, Харкові, Сумах, Полтаві, Києві, Житомирі, Кропивницькому та інших містах.

Психоемоційну підтримку в луцькому просторі вже отримали майже шість тисяч дітей віком 5-12 років.
Координаторка проєкту «СпівДія заради дітей» у Луцьку Ірина Рожанська наголосила: нині, в напрочуд складний період воєнного стану, діти як ніколи потребують допомоги та уваги дорослих.

«Основне наше завдання – психоемоційна підтримка дітей. За час нашої діяльності ми познайомилися з великою кількістю дітей, великою кількістю родин. Усі різні. Кожна сім’я, кожна дитина має свою унікальну історію. Кожна дитина має індивідуальні потреби: комусь потрібно, щоб із ним просто погралися, а комусь потрібні прийняття та слова підтримки. Наша місія – дати дітям те, чого вони найбільше потребують.

Наше кожне заняття – вир цікавої інформації, яку дітям ми подаємо через гру та різні активності», – сказала Ірина Рожанська.

Заняття в просторі відвідують діти з різних міст. Тут вони знайомляться, спілкуються і знаходять друзів.
У луцькій команді «СпівДії заради дітей» – троє переселенок, включно з координаторкою проєкту. Вони як ніхто розуміють дітей, які вимушені були покинути власні домівки та переїхати на Волинь.
«Я мрію, щоби всі українські діти, мали доступ до інтегрованих просторів чи закладів освіти, пристосованих до їхніх потреб і майбутнього розвитку. Звісно, найяскравішим показником нашої роботи, нашої якості освіти є дитячі усмішки, діти, які залюбки йдуть до нас на заняття. Це найголовніше. Це означає, що ми робимо все правильно», – підкреслила Ірина Рожанська.

Вікторія приїхала з донькою Анастасією до Луцька з Харкова у вересні минулого року.

«Дитині дуже важливо отримувати любов і розуміння. Ми переїхали сюди вимушено. І дорослі, і діти через це перебувають у певному психологічному стані. Часто дорослим тяжко дати ту кількість любові дитині, якої вона потребує. А завдяки простору «СпівДія» діти можуть поспілкуватися, погратися, вони тут навчаються, залюбки дивляться мультфільми про пса Патрона… Єдиний суттєвий недолік цього простору – кожне заняття рано чи пізно закінчується… Тут нас люблять», – сказала вона.
Заступниця міністра молоді та спорту України Марина Потапенко, яка завітала до Луцька на презентацію нового простору «СпівДії заради дітей», звернула увагу, що цей проєкт – про взаємодію, партнерство, допомогу, велику родину людей, які разом рухають нашу країну вперед.

«У дітях – наше майбутнє й наша цінність. Ми маємо зробити все можливе, аби кожна родина в Україні мала гідне майбутнє, аби кожна дитина належно розвивалася», – відзначила вона.
Проєкт масштабуватиметься та залучатиме нових партнерів, аби діти в різних регіонах країни системно отримували психоемоційну допомогу, анонсувала виконавча директорка благодійного фонду «СпівДія» Надія Савинська.
Відзначимо, що участь у заняттях є безплатною.

Розклад можна дізнатися в соцмережах проєкту.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus