USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Свідчить про давні практики управління водою: в Індії виявили тисячолітній трубопровід

Сьогодні 00:16
Під час 10-го етапу археологічних розкопок в Тамілнаді, що на півдні Індії, дослідники виявили теракотовий трубопровід. Знахідка свідчить про практику місцевого народу організованого транспортування води ще 2600 років тому.

Науковці встановили, що знахідку датовано VI століттям до нашої ери, інформує УП. Життя з посиланням на Arkeonews.

За словами представників Департаменту управління штату, трубопровід складається з шести циліндричних частин завдовжки близько 36 сантиметрів і завширшки 18 сантиметрів.

Усі вони виготовлені з теракоту – обпаленої неглазурованої глини, яка набула широкого вжитку через дешевизну матеріалу, універсальність і довговічність.

Ретельно зібрані разом частини утворюють безперервний трубопровід протяжністю 174 сантиметри.

«Ми повністю розкопали трубопровід, який веде до сусідньої траншеї. Ймовірно, його використовували для захищеного транспортування води», – сказав представник відомства.

Крім трубопроводу, археологи знайшли неподалік закритий канал, відкритий дренаж і кілька невеликих резервуарів, які демонструють добре організовану систему управління водою.

Читати ще: В Іспанії будівельники знайшли скарби, які можуть пояснити падіння Римської імперії

Знахідки науковці виявили на території археологічного комплексу Кіладі, який уперше відкрив дослідник Археологічної служби Індії К. Амарнат у 2014 році.

Відтоді на тому місці вчені розкопали понад 20 тисяч предметів старовини та артефактів. Кожен з них допомагає дізнатися більше про складне суспільство, яке колись процвітало на берегах річки Вайгай.

Аналіз різноманітних артефактів показав, що ще в VII столітті до нашої ери місцевий народ тамілів створив квітуче промислове поселення.

Знахідки свідчать, що попередні оцінки хронології і походження тамільського письма, зокрема літератури Санґам, недооцінювали його історію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus