USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.75

Свято для особливих малюків організували у Ківерцях

2 Червня 2017 08:00
Напередодні Дня захисту дітей народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич побувала у ДНЗ села Покащів Ківерцівського району та у Ківерцівському дошкільному відділенні «Сонечко» Крупівського навчально-реабілітаційного центру.

Про це повідомляє прес-служба волинського УКРОПу

Покащівські малюки разом з вихователями влаштували справжнє патріотичне свято із піснями, танцями та декламуванням віршів. Діти, вбрані у вишиванки, щиро та зворушливо виконували пісні про родину та Батьківщину. Завершили концертну програму духовним гімном «Боже, Україну збережи», яку виконали вихователі дитсадка спільно із батьками та гостями заходу.

ПОКАЩІВ: ВСЕ НАЙКРАЩЕ – ДІТЯМ

Ірина Констанкевич приїхала на свято не з порожніми руками. Нардеп привезла малюкам нові іграшки, яких дошкільний навчальний заклад дуже потребував після відкриття тут другої групи. Також у Покащівському ДНЗ адміністрацією садочка спільно із Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» реалізували проект «Все найкраще дітям – вони наше майбутнє», у рамках якого придбали домашній кінотеатр-караоке.

«На жаль, у нашій державі розвиток дошкільної освіти не є пріоритетним. Проте саме дитсадочки відіграють важливу роль у соціалізації дитини, її розвитку та формуванні її особистості. На мою думку, потрібно робити все можливе, аби вивести дошкілля із другорядної ролі. Для цього необхідно вкладати кошти у зведення нових ДНЗ та розвивати вже існуючі», – наголосила нардеп.

Після свята у садочку народний депутат спілкувалась із громадою. Ірина Констанкевич розповіла про свою парламентську діяльність, втілені ініціативи та подані законопроекти.

Великою проблемою для жителів цієї сільради вже багато років є ремонт дороги місцевого значення «Покащів – Одеради». Адже в непогоду автотранспорт хитає у різні сторони, перевізники відмовляються курсувати цим напрямком, тому сполучення з районним центром покащівці не мають.

За словами сільського голови Богдана Чекеренди, упродовж десяти років громада добивається ремонту автошляху, але все марно.

«Ця дорога перебуває на балансі облавтодору. Неодноразово звертався і в обласний, і районний автодор, але нам постійно лише обіцяють. Зараз знову на 2018 рік сказали, що заплановано 1 мільйон гривень для ремонту нашої дороги. Ми готові чекати, але питання, чи не обмануть нас знову», – зазначив Богдан Володимирович.

Ірина Констанкевич наголошує, що дуже велика вірогідність того, що дорогу можуть не відремонтувати в черговий раз.

«Ситуація з дорогами на Волині критична. Я зверталася у Комітет з питань транспорту у Верховній Раді щодо того, аби отримати інформацію, скільки коштів виділяють для ремонту доріг у нашій області. Там повідомили, що для Волині виділяють мінімальне фінансування, оскільки у нас велике розкрадання під час ремонтних робіт. Тобто немає результативності у виділенні коштів. Чи не єдиний вихід, з цього приводу написати депутатський запит. Тоді автодор надасть письмову відповідь щодо ремонту й з них можна буде вимагати результат», – зауважила народний депутат.

Ірина Мирославівна, окрім садочка, також відвідала місцеву школу.

Варто зазначити, що у навчальному закладі за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» було реалізовано проект зі встановлення енергозберігаючих вікон у комп’ютерному класі. А за сприяння Ірини Констанкевич за кошти державного бюджету придбали комп’ютерну техніку.

Під час зустрічі із педколективом обговорили ряд проблем, які найбільше турбують на сьогодні освітян. Зокрема, й тендери для харчування школярів у навчальних закладах.

Директор Покащівської школи Світлана Середюк розповіла, що у середині навчального року був проведений тендер на закупівлю м’яса. Процедура затягнулась на два місяці, а тому упродовж цього періоду діти не споживали м’ясних страв у школі.

Порушили також питання здачі учнями зовнішнього незалежного оцінювання. Особливо гостро проблема постає у сільських навчальних закладах, де велика кількість школярів не планують отримувати вищу освіту, а тому не хочуть здавати ЗНО. Так, у Покащівській ЗОШ із семи одинадцятикласників лише двоє заявили, що хочуть проходити незалежне оцінювання. За словами Світлани Середюк, решта випускників адміністрацію школи змушують везти для реєстрації на проходження оцінювання. Як результат, на саме ЗНО діти не з’являються, в той час як кошти на папір, координаторів та інше з держбюджету вже витрачені.

«Відбулось зовнішнє незалежне оцінювання з української мови. У зв’язку з тим, що частина заявлених абітурієнтів не з’явилась, нанесено збитків на 9 мільйонів гривень. Це лише перший предмет, – каже Ірина Констанкевич. – Не правильно змушувати школяра проходити ЗНО, якщо він, наприклад, хоче бути трактористом. Обов’язково озвучу це питання у стінах парламенту, адже такий принцип роботи даремно витрачає час, зусилля та кошти».

КІВЕРЦІ: У «СОНЕЧКУ» ПРОВОДЯТЬ РАННЮ РЕАБІЛІТАЦІЮ

Після зустрічі з громадою Покащева народний депутат відвідала Ківерцівське дошкільне відділення «Сонечко» Крупівського навчально-реабілітаційного центру разом з головою Ківерцівської районної ради, укропівцем Василем Хмілевським та депутатом Волинської облради від фракції "УКРОП" Олександром Омельчуком.

Заклад займається вихованням дітей з вадами розвитку. Сюди потрапляють малюки від 2-ох років. На сьогодні у п’яти групах навчається 50 дітей. Дві групи мовленнєві та три групи, де навчаються діти з психоневрологічною патологією. Також при «Сонечку» діє консультативний центр, постійний контингент якого складає близько 60 дітей.

До 2013 року заклад мав статус дитячого будинку, згодом реформувався у відділення реабілітаційного центру. За словами заступника директора із виховної роботи Галини Хижняк, зміна статусу дитбудинку створює деякі незручності, адже тепер вони не є окремою юридичною особою.

«Наш заклад – єдиний у області. На щастя, сьогодні почали відкривати групи дошкільнят при спеціальних інтернатах. Дітей із такими патологіями досить багато в області, вони потребують ранньої реабілітації. Розпочинати цю реабілітацію із першого класу запізно. У нас з ними працює дефектолог, логопед, психолог. Малюки соціалізуються, починають говорити. Бувають випадки, коли діти потрапляють із жахливими мовними проблемами, а через рік навчання починають вимовляти не лише слова, але й повноцінні речення», – розповідає Галина Хижняк.

Дошкільне відділення «Сонечко» співпрацює із різноманітними благодійними фондами та організаціями. Проте, звичайно, потреб у закладу все одно вистачає. Найгостріші – ремонт асфальтного покриття перед будівлею та ремонт даху.

Ірина Констанкевич каже, що намагатиметься залучити кошти для «Сонечка» з державного бюджету.

«Довгий час я співпрацювала із громадськими організаціями, які об’єднують батьків дітей із особливими потребами. На жаль, у нашій державі ці сім’ї залишені зі своїми проблемами наодинці. Дуже важливо, що існують заклади, які допомагають малюкам ще на дошкільному етапі, – зауважує народний депутат. – Нещодавно у Верховній Раді прийняли закон про навчання дітей з особливими освітніми потребами. Його ініціатор Марина Порошенко. Закон суперечливий, його прийняли дуже швидко без детального обговорення в експертному середовищі. Тепер почали бити на сполох інтернати, адже він може призвести до їх закриття. Це велика комплексна проблема. Дуже важливо, щоб хороші наміри не потягнули за собою негативні наслідки».

Ірина Мирославівна переконана, що народним депутатам потрібно ознайомлюватись зі специфікою та проблематикою таких закладів перш ніж голосувати за певні законопроекти.

В честь прийдешнього дня захисту дітей за ініціативи та підтримки Ірини Констанкевич для маленьких вихованців дошкільного відділення реабілітаційного центру організували свято з танцями, бульбашками, кульками та смачними гостинцями. Діток розважали аніматори, одягнені у костюми Мікі та Міні Маусів. Малеча активно приймала участь у конкурсах, співала та танцювала. Усміхнені обличчя дітей свідчили, що свято вдалось.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus