USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.70
  • PLN 10.77 10.92

Супербактерії знищать мільйони людей, – The Telegraph

19 Вересня 2024 00:33
Понад 39 мільйонів людей помруть від інфекцій, стійких до антимікробних препаратів, протягом наступних 25 років.

Про це у понеділок, 16 вересня, пише The Telegraph з посиланням на нове дослідження опубліковане в The Lancet і профінансоване британським урядом.

Вказується, що на сьогодні резистентність до антимікробних препаратів (антибіотикорезистентність – AMR), є причиною 1,14 мільйонів смертей щороку, що більше, ніж загальна кількість померлих від ВІЛ/СНІДу та малярії.

«Частково зумовлене надмірним та неправильним використанням антибіотиків у медицині та сільському господарстві експоненціальне зростання «супербактерій» ставить під загрозу сучасну медицину. Лише в Англії у 2022 році 58 224 людини мали інфекцію, стійку до антибіотиків, що на 4% більше, ніж у попередньому році», – пише видання.

Читати ще: Любителям суші загрожують супербактерії, – вчені

Таким чином, підкреслює видання, звичайні інфекції стають невиліковними, а прості операції та процедури, такі як кесарів розтин, протезування стегна, трансплантація органів і хіміотерапія, стають набагато ризикованішими.

Зазначається, що кількість смертей від стійких до ліків «супербактерій», включаючи небезпечні штами пневмонії E.Coli та C.diff, найбільше зросла в Північній Америці, західній Африці на південь від Сахари, Латинській Америці та Південній та Південно-Східній Азії.

Спеціалісти наголошують, що хоча очікується, що до 2050 року кількість смертей від антибіотикорезистентності зросте майже вдвічі, це стосується лише «прямих» смертей – смертей, коли супербактерія вбила здорову людину.

«Кількість прогнозованих пов’язаних смертей набагато вища – щонайменше 8,22 мільйона смертей на рік. Групи найбільшого ризику від таких смертей – люди похилого віку та інші особи, імунна система яких ослаблена», – пише газета.

Однією з головних проблем антибіотиків є повільні темпи відкриття нових препаратів. Фармацевтичні компанії не мають стимулів інвестувати у їх розробку, оскільки нові антибіотики, за визначенням, використовуватимуться лише як крайній засіб, різко обмежуючи прибуток.

Доброю новиною є те, що смертність від антибіотикорезистентності у дітей віком до п’яти років з 1990 року знизилася на 50% і продовжить знижуватися, згідно з дослідженням.

Дослідники пояснюють це падіння «суттєвими покращеннями» в передачі інфекції та заходах контролю, таких як широко розповсюджені програми вакцинації, серед немовлят і дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Хом'як Показати IP 19 Вересня 2024 05:58
Ужастики сороса

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus