USD 41.50 41.85
  • USD 41.50 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Судять директорку волинської фірми. Які свідчення дав очільник польської логістичної компанії

19 Травня 2023 08:06
Як гарантувати, що водій, який виїхав за кордон, повернеться в Україну? До Луцька приїхав директор і співвласник польської компанії з міжнародних перевезень. Чоловік обурений українськими реаліями.

Справа в тому, що в перші місяці війни міжнародні логістичні фірми допомагали українському бізнесу вивезти за кордон свою продукцію. Серед замовників послуги була одна з волинських фірм. Тепер її директорку судять. Жінці інкримінують незаконне переправлення осіб через державний кордон, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Мені душа болить через цю тупість, що тут відбувається в межах держави», – говорить директор польської логістичної компанії Сергій Зінчук.

Він спеціально приїхав з-за кордону, аби свідчити в українському суді. Одна з його клієнток зараз на лаві підсудних.

Як тільки почалася повномасштабна війна, жінка найняла міжнародних перевізників, чиї вантажівки 24 лютого були в Україні, аби вивезти продукцію. Тоді, пригадує Сергій, українські підприємці масово шукали допомоги.

«Там мільйони на тих складах. Власники сивіли. Якщо зараз, каже, у цей склад прилетить що-небудь, то я ложу на себе руки», – каже Сергій Зінчук.

Підсудна звернулася до польської та литовської фірм. Їх наймані водії були здебільшого українцями. Як стало відомо в суді, міжнародні перевізники на той момент не могли бронювати своїх водіїв, тому оформленням дозволів на виїзд займалися не перевізники, а власники вантажів.

Так за що ж судять жінку? А за те, що не всі водії литовської фірми повернулися в Україну. Власниця вантажу поручилася за водіїв, які працюють у чужій фірмі. У випадку польської компанії повернулися всі керманичі.

«Відверто кажучи, оці всі листи-гарантії – це бутафорія. Я підписую гарантію про те, що він повернеться. Як я можу гарантувати, що він повернеться? Ми неодноразово зверталися до Міністерства інфраструктури, до прикордонників, до прокурорів, до СБУ. Це не їхні компетенції. Чому не дати б лист на підписання по типу як про ненадання завідомо неправдивих даних, щоб водій підписав на кордоні, ознайомившись із відповідальністю? Півтора року війни, а ніхто навіть не думає про це», – зазначає Сергій Зінчук.
Чоловік пригадує, що на початку повномасштабної війни водії запитували прикордонників про строки для повернення: «Одні казали 14 днів, інші – 30 днів… Чіткої інформації в нас не було».

Директор польської фірми обурений, що минуло півтора року, а визначеного порядку, як можна гарантувати повернення водіїв, досі немає. Каже: є труднощі навіть з інформацією для міжнародних перевізників.

«Інформації для іноземного перевізника взагалі не було. Ми не могли ніде прочитати офіційної інформації», – наголошує він.

Про втікачів за кордон у чоловіка – своя думка: «Я не знаю, що для нашої держави важливіше: коли втекли три боягузи, які не потрібні зараз ні в Бахмуті, ні де-інде, що крадеться гуманітарка, що розкрадаються гроші...»

Директорці фірми, яка не змогла повернути водіїв в Україну, загрожує від п’яти до семи років ув’язнення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Семен Показати IP 19 Травня 2023 09:29
Куди не глянь корупція пожерає Україну
Вася Показати IP 19 Травня 2023 10:12
Сергій Зінчук - українець, чи псевдополяк?
АСАВ Показати IP 19 Травня 2023 10:45
Боже яка брєдова стаття, дядько ліпить повну нісенітницю "про трьох втікачів", які за півтора роки не змогли повернутись, бо не знали наскільки можна виїзджати на 15 чи на 30 днів, клоун. Порівняння з Бахмутом взагалі недоцільне, цілий командувач військ перед нами.
Анонім Показати IP 19 Травня 2023 11:40
Судді дуже люблять бабло так що вона сидіти не буде це в суддів нрмальна для них практитика суддя сказав суддя зробив а закон для них це ніщо
лучани Показати IP 19 Травня 2023 12:07
Вона підписала гарантію повернення, тепер нехай відповідає.
Олег Показати IP 19 Травня 2023 21:37
Сергій сам утік і прийняв громадянство. А тепер відбілює інших втікачів. Виходить співучасник

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus