USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Суддів хочуть зобов'язати відшкодовувати збитки через незаконні рішення

5 Червня 2021 16:10
Суддів в Україні можуть зобов’язати відшкодовувати збитки, понесені державою у зв’язку з виплатою компенсацій громадянам, у результаті прийняття незаконних судових рішень.

Мова про ті випадки, коли незаконність рішення буде визнана Європейським судом з прав людини. Відповідний законопроєкт № 5533 внесла до Верховної Ради група народних депутатів, пише Вечірній Київ.

Дисциплінарні заходи щодо суддів існують в більшості європейських судових систем, і європейські стандарти визнають необхідність притягнення суддів до дисциплінарної, цивільної або кримінальної відповідальності за їх дії. Депутати-ініціатори законопроєкту говорять, що Україна належить до держав перехідного типу, що характеризуються низкою факторів, перш за все, корупціогенним, що впливає на рівень довіри населення до судової влади.

«Протягом тривалого часу існує неоднозначність у питанні про можливість/неможливість застосування заходів відповідальності до судді у випадку здійснення ним протиправного діяння. Цю неоднозначність підсилювала проблема пошуку оптимального балансу між стандартами суддівської незалежності та захистом прав, свобод і охоронюваних законом інтересів потерпілої внаслідок протиправної суддівської діяльності/бездіяльності особи, що набула поширення у багатьох державах світу з відмінними політичними, економічними, соціальними, правовими системами», — пояснюють законотворці.

У зв’язку з цим, проєктом документа вносяться зміни до законодавства, згідно з якими шкода, завдана фізичній особі в результаті винесення судом незаконного рішення у цивільних, господарських та адміністративних справах, відшкодовується державою з обов’язковим застосуванням права зворотної вимоги до судді (суддів) у випадках:

- прийняття суддею рішення з недотриманням положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено рішенням ЄСПЛ, яке мало статус остаточного;

- прийняття суддею рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким не дотримані положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено рішенням ЄСПЛ.

Також передбачено, що при звільненні судді, в разі вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, як то ухвалення рішення з порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод), заступник міністра юстиції — Уповноважений у справах ЄСПЛ звертається до такого судді з вимогою відшкодування фактично понесених державою витрат під час урегулювання спорів та виплаченого відшкодування.

Автори законопроєкту сподіваються, що нові норми сприятимуть відновленню довіри громадян до судової системи та удосконаленню її роботи, а також очищенню судової системи від непрофесіоналів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
скептик Показати IP 5 Червня 2021 16:39
так судді і так не спішать приймати рішення на користь людей проти державних органів та посадових осіб. а додатковий тиск на суддів похоронить назавжди такі спроби. ПРО СПРАВЕДЛИВЕ І НЕУПЕРЕДЖЕНЕ ПРАВОСУДДЯ В УРКАЇНІ МОЖНА БУДЕ ЗАБУТИ ОСТАТОЧНО
О! Показати IP 5 Червня 2021 16:48
Шоу для голитьби продовжується.
володимир Показати IP 5 Червня 2021 16:55
і яка баба манька буде подавати в європейській суд закон суто під себе
скептик до володимир Показати IP 5 Червня 2021 18:48
баби маньки часто користуються послугами кваліфікованих адвокатів
Іван Показати IP 5 Червня 2021 17:00
Дуже правильний законопроект. За незаконні рішення - бити гривнею, бажано показово. Матиме гарний ефект.
Петро до Іван Показати IP 5 Червня 2021 17:43
Да ми такі, хліба меншає, то плєбсу треба хоча б зрєліщ!
скептик до Іван Показати IP 5 Червня 2021 18:46
ти не зрозумів ? незаконними вважатимуться рішення, які передбачають виплати людям з бюджету. ЦЕ ЗАКОН ПРОТИ ЛЮДЕЙ !!!!!!!!!
102 Показати IP 5 Червня 2021 18:10
Я особисто тільки за те, щоб судді несли відповідальність (догана, штраф, відшкодування нанесених збитків, відсторонення від роботи, звільнення з посади) за прийняття незаконного рішення, а іншими словами за здійснення службового підлогу, поєднаного зі злочинною недбалістю або халатністю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus