USD 41.05 41.37
  • USD 41.05 41.37
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.60

Без права на заставу: суд у Львові залишив під вартою підозрюваного у вбивстві Фаріон

Сьогодні 17:47
18-річний В’ячеслав Зінченко, якого слідство підозрює у вбивстві громадської і політичної діячки, мовознавиці Ірини Фаріон, залишиться під вартою до 22 вересня цього року без права на заставу.

5 серпня колегія з трьох суддів Львівського апеляційного суду не задовольнили скаргу захисту, який просив змінити міру запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслету за місцем проживання підозрюваного у Дніпрі, передає Радіо Свобода.

Підозрюваний Вʼячеслав Зінченко брав участь у судовому засіданні онлайн через відеоконференцію. За словами захисника, його підзахисний не брав особисто участь у судовому засіданні з огляду на питання безпеки.

Батько підозрюваного Вʼячеслава Зінченка приїхав у Львів на розгляд апеляційної скарги. За його словами, з сином він не бачився, тому що це заборонено на стадії досудового розслідування.

Обласний прокурор Дмитро Петльований наголосив, що лише тримання під вартою може унеможливити ризики з боку підозрюваного, зокрема, перешкоджання досудовому розслідуванню, можливий вплив на свідків. Крім того, за словами прокурора, неможливо доставляти підозрюваного з Дніпра (де він проживає) у Львів (де відбувається розгляд справи).

Нагадаємо, в Ірину Фаріон стріляли у Львові ввечері 19 липня. Пізно ввечері того ж дня медики повідомили, що її поранення виявилися несумісними з життям.

Президент Володимир Зеленський повідомив про затримання підозрюваного у вбивстві 25 липня.

Читати ще: Вбивство Фаріон: затриманому оголосили підозру, прокуратура проситиме про арешт без застави

26 липня на брифінгу у Львові керівництво МВС, СБУ, Офісу Генпрокурора розповіли деталі як затримання підозрюваного, так і стеження за Іриною Фаріон. Жодна камера не зафіксувала момент пострілу, але є відео, на якому видно, як підозрюваний одягає рукавички перед замахом. За даними силовиків, на місці виявлено спортивну гільзу, але зброю не знайшли.

Правоохоронці наголошують, що мають достатньо доказів того, що саме затриманий стріляв у мовознавицю. Водночас у МВС зазначили: «Слідство схиляється до думки, що стрілець – лише виконавець». Батько затриманого вважає, що його син не мав мотивів стріляти у Фаріон.

26 липня львівський суд взяв під варту 18-річного жителя Дніпра, який підозрюється у вбивстві Фаріон. Підозрюваний не визнає себе винним. Він заявив журналістам, що він «нічого Фаріон не робив» і що це не він.

Читати ще: До вбивства Ірини Фаріон готувалися мінімум місяць, – джерела

Напад на Ірину Фаріон кваліфікували як умисне вбивство.

На сьогодні слідство вивчає мотиви вчинення злочину, розглядається особиста неприязнь, громадська і політична діяльність. Також СБУ розглядає причетність Росії до організації вбивства, зокрема перевіряють інформацію про можливу причетність підозрюваного до російського неонацистського руху.

Читати ще: Похорон Ірини Фаріон: тисячі людей у Львові попрощалися із мовознавицею

Тим часом донька вбитої Софія Особа заявила про намір продовжити справу матері, створивши громадську організацію та благодійний фонд.

Про це вона розповіла в інтерв'ю УНІАН.

"Все буде, і YouTube-канал її теж будемо вести. Але зараз трошки треба відійти, нехай мине 40 днів. Ми плануємо створити громадську організацію, благодійний фонд, вже випустили марку з конвертом. Потім плануємо зробити пам'ятні знаки. Також думаємо десь у жовтні видати книгу її цитат "Орлиці не сповідаються перед гієнами", вона вже майже готова. Будемо продовжувати проєкти, які вона робила", – розповіла донька.

За її словами, у Львові планують назвати вулицю на честь Ірини Фаріон, а в Києві просять встановити пам'ятник або пам'ятну дошку та надати їй звання Героя України. Софія зазначила, що розгляне ці пропозиції. Софія Особа заявила, що не чула про плани встановлення пам'ятника, але вважає важливим забезпечити пам'ять про маму.

Вона також підкреслила, що не планує йти в політику, але справу матері продовжить.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus