USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.62 10.85

Суд щодо Успенського собору у Володимирі знову перенесли: відома причина

Сьогодні 12:39
Знову відклали підготовче засідання в справі позову Волинської ОВА до релігійної громади УПЦ МП, яка нині займає приміщення Свято-Успенського кафедрального собору у Володимирі. Причина відкладення та ж сама, що й минулого разу – відсутність відповідача, тобто представника релігійної громади.

Перенесене підготовче засідання в справі мало відбутися 17 вересня в Господарському суді Волинської області, але присутні пробули в судовій залі лише п’ять хвилин.

На засідання прийшла представниця позивача, юрисконсульт відділу представництва інтересів у судах та договірної роботи юридичного управління апарату ОВА Олена Андрущак. Як третя особа до суду з’явився керівник історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» Володимир Пикалюк.
Суддя Ігор Гарбар повідомив, що представник відповідача не прибув і знову клопотав про відкладення розгляду справи, оскільки досі перебуває на лікарняному.

Читати ще: Відповідач – на лікарняному: суд щодо Успенського собору в Володимирі перенесли

«Після відкладення справи на адресу суду надійшла заява від представника відповідача. Він перебуває на лікарняному. Як підтвердження надав електронне направлення про те, що відкрито лікарняний із 16 вересня», – заявив Ігор Гарбар.
Представниця позивача погодилася перенести засідання, бо раніше відповідач наполягав, що планує особисто брати участь. Третя сторона теж була не проти.

У підсумку суддя Ігор Гарбар вирішив відкласти розгляд справи на 1 жовтня 2024 року, додавши, що розгляд провадження спливає 7 жовтня.

Як прокоментував депутат Волинської обласної ради Андрій Бокоч, вчергове до суду не з’явився Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир. На його переконання, священник умисно ігнорує засідання.

«Ще першого разу вразило, коли владика Володимир збрехав, що він на лікарняному, будучи тим часом на роковинах одного з ексчиновників. Сьогодні вчергове він також перебуває на лікарняному. Впевнений, що знову десь буде (в іншому місці) та брехатиме судові і владі, що лікується. Переконаний: ми поборемо цю москальську нечисть із нашої української землі, і Свято-Успенський собор міста Володимир перейде в лоно Православної церкви України», – заявив Андрій Бокоч.
Нагадаємо, Волинська ОВА подала позов до релігійної громади УПЦ МП, яка нині займає приміщення Свято-Успенського кафедрального собору Української православної церкви.

Суть позову полягає в поверненні до державної власності комплексу культових споруд національного значення, розташованих у Володимирі. До нього належать Свято-Успенський собор, будинок з дзвіницею та мури з брамами, які мають статус пам'яток архітектури.

Після закінчення терміну договору оренди релігійна громада УПЦ МП не має законних підстав для подальшого користування цими об'єктами, які належать державі.

Читати ще: Рада підтримала законопроєкт про заборону УПЦ МП

Як ми писали, з 1 липня священники місцевої єпархії УПЦ МП мали покинути святиню через закінчення договору оренди. Проте настоятель Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП категорично відмовився підписувати акт комісії про передачу майна пам’ятки державі. Він також намагався оскаржити в суді рішення адміністрації про розірвання договору оренди у воєнний час. Господарський суд заяву єпархії повернув без розгляду на доопрацювання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Попкорн Показати IP Сьогодні 13:03
Торговців "лікарняним" можна переврити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus