USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

«Стипендії виплачують всім підряд»: у Луцьку повідомили, скільки коштів витратять на студентів закладів профтехосвіти

22 Грудня 2021 13:34
Фінансування закладів профтехосвіти покладено на міський бюджет. У Луцькій громаді обурені таким рішенням, адже 75% студентів є жителями інших громад.

На засіданні сесії міської ради заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк розповіла, що при плануванні на наступний рік вдалося скоротити державне замовлення щодо закладів профтехосвіти на 25%.

«Тобто ми скоротили свої витрати на 25%. На нас покладена функція утримання закладів профтехосвіти та виплати заробітної плати педагогам, виплати стипендій. На сьогодні ми пропрацьовуємо методику щодо виплати стипендій, кожен заклад має свої положення, які регулюють бали й досягнення дітей, відповідно до яких визначається розмір стипендії. У нас запущено моніторинг щодо роботи кадрового персоналу, здійснюємо аналіз необхідності в тому чи тому спеціалістові. Також ведемо перемовини з роботодавцями, декому запропонована можливість фінансової участі в підготовці окремих спеціалістів. Однак не всі погоджуються на такі пропозиції, хоча сподіваємося, що в майбутньому зможемо навчати частину дітей за кошти приватних структур. Також самі установи профтехосвіти мають можливість оголошувати набір на платне навчання для дітей, тобто мають можливість заробляти додаткові кошти», – сказала вона.

Читати ще: Відродження профтехосвіти має починатись із роботодавця, – Ігор Палиця

Луцький міський голова Ігор Поліщук нагадав, що на фінансування профтехосвіти з міського бюджету треба було б витратити наступного року 133 мільйони гривень.

«Це колосальні кошти. Ми її скоротили майже на 50 мільйонів і за рахунок скорочення державного замовлення, і за рахунок стипендій. Тому що на стипендії подали заявку на 33 мільйони гривень. За моєю інформацією, стипендії виплачують всім підряд. Так не має бути. Ми зобов’язані виплачувати соціальні стипендії для дітей пільгових категорій (3,7 мільйона гривень) і для тих, хто вчиться на відмінно, ми теж передбачили кошти. Це точно не 33 мільйони. Як нам пояснити платникам податків нашого міста, що їхні кошти ідуть на виплату стипендій жителям інших громад, інших областей? Це повний нонсенс. 75% студентів не є мешканцями нашої громади», – сказав мер.

Також відзначив, що народні депутати в парламенті, зокрема від фракції «ЗА Майбутнє» лобіюють прийняття закону, який буде визначати фінансування профтехосвіти за кошти державного бюджету.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 22 Грудня 2021 13:55
невже так важко робити щорічно аналіз студентів -першокурсників за приналежністю до тої чи іншої громади та виставляти рахунок на фінансування стипендії або відшкодування виплачених стипендій??? ...внесить пропозицію та реформуйте систему фінансування освітніх закладів не лише шляхом скорочення державного замовлення та викладачів
Іван Показати IP 22 Грудня 2021 14:09
Вони є жителями України, а не громади, що за нерівність.
Анонім до Іван Показати IP 22 Грудня 2021 14:29
"нерівність" виникла з того моменту коли почали перекладати функції держави на громади і частину податків почали платити не в загальний кошик, а кокретній громаді, тому і витрати на стипендії повинна нести та громада, яка отримала доходи в сумі податків, сплачених громадянами тої чи іншої громади
ольга Показати IP 22 Грудня 2021 15:41
Доброго дня. Мій син є студентом 1 курсу училища. При вступі його середній бал становив 8,4, але нам пояснили що це не головне. Спочатку діти пільгових категорій, потім діти з сільської місцевості і лише після цього всього звертають увагу на знання. Ми проживаємо в одній з новоприєднаних громад ( селі біля Луцька) відповідно пільги вже не діяли. Вартість доїзду з 2 пересадками 36 грн. Стипендію нам точно відмінили до нового року, а далі "можливо" залежно від успішності. Стипендія на руки з 520 виходить по карті для виплат приватбанку аж 480гривень. Середній бал сина в училищі теж вище 8. До чого я це все? Шановні надавачі освітніх послуг і "економні бюджетники" та напишіть що є 15 а не 25 державних місць, вступ тільки для лучан і інші ваші реальні МОЖЛИВОСТІ. Приймати дітей з сіл в пільговому порядку, а потім відмовляти у стипендії якось не послідовно, тому що на дорогу їм і так не вистачає , а на гуртожиток тим більше. В нас що закони по областях діють? Цієї "бля.." стипендії сину вистачає на 13 днів на дорогу. Крім того дитину треба одягнути , накормити і купити все для навчання. А як в армію - борг державі повертати - вперед. Почніть економити з себе, а не дітей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus