USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Створили цифрову реконструкцію Луцького замку XIV-XV століть

20 Травня 2024 20:02
За допомогою технологій віртуальної реальності скоро можна буде прогулятись вуличками середньовічних українських міст, у тому числі й Луцька, й побачити, якою була архітектура того періоду в режимі реального часу.

Це зробили в межах проєкту «Пояс Вітовта» компанія Skeiron та громадська організація «Волинська фундація», пише misto.media.

В планах проєкту – створити сайт, аби користувачі могли у вільному доступі переглядати зацифровані об’єкти з їхніми описами. Також влітку планують запустити мобільний застосунок, сумісний з інстаграмом, повідомила голова ГО «Волинська фундація» Анна Данильчук. Завдяки йому люди зможуть переглядати об’єкти в доповненій реальності.
Читати ще: Під площею біля Луцького замку виявили будинок 15-17 століття. Фото

«Попередньо ми сканували цей замок. Ці напрацювання ми використовуємо, щоб під час консультацій з різними істориками створити автентичний вигляд споруди. Залучені архітектори досліджували різні референси, збережені об’єкти часу Вітовта, або ті, які зображені на малюнках. І ми це відтворювали», – розповів співзасновник компанії Skeiron Андрій Гривняк.

Крім Луцького замку, завершили цифрову реконструкцію Київського замку. Наразі в розробці ще Вежа Вітовта, додав він.
Читати ще: 500-літні підземелля з доступом до віртуальної реальності: в Луцьку – новий музейний простір. Фото

Також проєктом передбачене створення інтерактивної мапи, що об’єднає обрані історико-культурні об’єкти в транснаціональний туристичний маршрут «Пояс Вітовта». Адже проєкт охоплює зацифрування культурних пам’яток, які пов’язані з постаттю Вітовта Великого не тільки в Україні, але й у Польщі та Литві.

«Пояс Вітовта» покликаний сприяти цифровій трансформації сектору культурної спадщини, просуванню та поширенню європейського контенту, залученню більшої кількості туристів, розвивати ідеї дистанційного цифрового туризму як відповідь на кризу COVID-19 та війну в Україні. Над проєктом працюють українські, польські, грецькі та литовські громадські організації. Фінансує його Європейський Союз через програму «Креативна Європа».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus