USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.55

Створення центрів культурних послуг у громадах: досвід Волині

12 Липня 2024 21:31
Під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики у Колодяжному, що відбулося 12 липня, йшлося про досвід Волині у створенні центрів культурних послуг у громадах.

Досвідом Волині в цьому напрямку поділився директор обласного департаменту культури, молоді та спорту Олександр Хвіщук, інформують у Волинській ОВА.

Центр культурних послуг – оновлений культурний осередок, утворений на базі існуючих будинків культури, клубів або клубних установ у громадах.

Такі центри покликані об’єднувати різні інтереси жителів у сфері культури: бібліотеку, дитячі гуртки, літературні, митецькі, театральні спілки, творчість та простір для виступів аматорських колективів, дозвілля молоді і навіть туризм та спортивні заходи.
Росія роками провадить свою політику лагідного зросійщення українського населення. На противагу засиллю російської літератури, музиці, кінематографу тощо Центри культурних послуг у громадах надають можливість дізнаватись про якісний український продукт на місцях. Обирати українську культуру і розвивати її, водночас спростивши доступ до джерела інформації. Поняття культури має бути близьким і зрозумілим для кожного мешканця.

Станом на липень 2024 року на Волині працює 28 багатофункціональних закладів, які почали створюватися ще з 2018 року. Їхня робота формується згідно з потребами та інтересами населення кожної конкретної громади.

Читати ще: Буде красиво: у Волинському облмуздрамтеатрі – великий ремонт

Прикладами успішної діяльності можна назвати Центри культури та дозвілля Камінь-Каширської, Володимирської, Луцької міських територіальних громад, Іваничівської, Маневицької, Ратнівської, Любешівської, Люблинецької, Олицької, Цуманської селищних територіальних громад, Підгайцівської сільської територіальної громади.

Наприклад, у Камінь-Каширській громаді творчо працює 166 клубних формувань. Звання «народний аматорський» носять 12 колективів, із них 9 функціонує в Центрі культури та дозвілля, 3 – у сільських закладах культури. Репертуар колективів спрямований на національно-патріотичне виховання громадян і популяризацію духовних надбань Волинського краю.

На базі ЦКП «Княгининок» Луцької ТГ успішно діють 12 центрів арттерапії, де системно проводяться майстер-класи, творчі лабораторії, майстерні, літературно-мистецькі зустрічі.

Продумана і організована робота в Іваничівському Центрі культури та дозвілля, де діє шість народних зразкових колективів, які є постійними учасниками конкурсів і фестивалів, а також збирачами фольклору; проводяться терапевтичні майстер-класи з живопису.

ЦКП Володимирської громади активно реалізовує напрямок молодіжної політики. З цією метою міською радою було створено «Володимирський молодіжний центр».

Читати ще: Нематеріальна культурна спадщина: яких традицій та обрядів дотримувалися на Волині під час збирання чорниць

Різноманітно організована діяльність ЦКП Підгайцівської громади, яка здійснюється за напрямами культури та спорту, молодіжної політики, туризму та національно-патріотичного виховання. Тут створена молодіжна рада та функціонує простір «Клюб», у якому молодь обмінюються досвідом, проводять тренінги, семінари, творчі вечори, інші заходи. В громаді постійно відбуваються чемпіонати з баскетболу, футболу, тенісу, щорічно в Олімпійський день відбувається фестиваль спорту для дітей. Кращі спортсмени громади беруть участь в обласному фестивалі спорту, є призерами області та України.

Пріоритетним напрямком діяльності Центру культури і дозвілля Олицької селищної ради є промоція сфери туризму. До слова, із цим особисто ознайомляться представники Комітету ВРУ, який продовжить свою виїзну роботу в Олиці.

Водночас процес утворення ЦКП у територіальних громадах області триває і досі, підсумував директор департаменту культури, молоді та спорту Волинської ОДА Олександр Хвіщук. Волинь використовує в роботі із Центрами культурних послуг методичні рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики, успішний досвід колег та власні здобутки, що показують вже результат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Микола Степанович Показати IP 15 Липня 2024 15:31
Що небуть щоб тільки не на іти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus