USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Студенти з Луцька розробили проєкт відбудови Авдіївки і перемогли на міжнародному конкурсі

4 Червня 2024 17:33
Другокурсники факультету архітектури, будівництва та дизайну Луцького національного технічного університету перемогли в Українсько-канадському конкурсі з відбудови зруйнованих міст України «Planuyemo Razom». Їхній проєкт присвячений відбудові Авдіївки.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося зі студентами-переможцям Христиною Гаврилюк, Іриною Лучинець, Вікторією Войтнік, Катериною Кушнір, Вадимом Смалем, Дариною Дядюк і ментором команди, асистентом кафедри архітектури та дизайну ЛНТУ Данилом Яловенком.
Загалом до конкурсу долучилися 11 команд з України та Канади. Учасники мали пів року на розробку проєкту. Презентація заявлених проєктів відбулася в Торонто. До складу суддівської комісії увійшли українська та канадські архітектори, представники Союзу українських студентів Канади (SUSK). Нагородження переможців пройшло онлайн.

Команди отримали завдання – підготувати проєкт відбудови конкретного українського міста. Організатори в рандомному порядку призначили певні населені пункти учасникам.
Як розповіли студенти групи АМ-21 факультету архітектури, будівництва та дизайну ЛНТУ, проєкт повинен був відповідати низці критеріїв. Потрібно було ефективно трансформувати Авдіївку, зробивши місто стійким до викликів майбутнього, комфортним для проживання людей і наповненим можливостями для самореалізації. Мета полягала не тільки у відбудові міста, а й у глобальному переосмисленні та розвитку Авдіївки як сучасного населеного пункту, сформованого навколо людей.

Студенти зберегли межі міста, але оновили його зсередини. Зокрема, запропонували зробити Авдіївку компактнішою за рахунок щільної забудови, при цьому дотримуючись основних принципів сучасного містобудування, як-от мобільність, доступність, екологічність, автономність і безпечність.
«Авдіївка – маленьке місто, яке побудоване навколо коксохімічного заводу. Він зруйнований настільки, що після закінчення війни його буде неможливо відновити. Тому цей завод ми переосмислили під велику рекреаційну зону FREEDOM PARK. При його проєктуванні ми дотримувалися принципів екологічності, доступності, безпеки, намагалися зберегти історичну складову та створити умови для заохочення різних категорій людей. Ми вирішили збережені будівлі заводу наповнити новими сенсами. Передбачили там фудкорт, терасу, велосипедні та бігові доріжки, штучну водойму, пішохідний міст, ботанічний сад, меморіал», – зазначила Христина Гаврилюк.
Загалом у процесі розробки проєкту команда кардинально змінила своє бачення, адже 17 лютого цього року українські війська вийшли з Авдіївки, місто було повністю окуповано і майже стерто з лиця землі.

Серед труднощів, із якими стикнулися учасники, була й відсутність достатньої інформації про Авдіївку у відкритих джерелах.

Студенти вирішили зберегти межі міста, але кардинально його змінити. Вони запропонували підприємства та садово-дачну забудову перенести на околиці, рівномірно розподілити садочки та школи, об’єднати всі зелені зони та розширити їх, облаштувати велосипедні та бігові доріжки, розвантажити транспортну мережу, створити нові спортивні об’єкти, розбудувати комфортну набережну, передбачити улаштування пандусів для маломобільних груп населення. Звісно, особливу увагу команда присвятила питанню безпеки, тому в пішій доступності передбачила будівництво сучасних бомбосховищ.
«Раніше в місті переважав садибний тип забудови. Під час дослідження студенти виявили, що фактично в Авдіївці центру як такого не було і майже всі активності були зосереджені на окраїні, в районі радянських багатоповерхівок. Тому перед ними постало завдання повернути життя в центр міста, сконцентрувати активність людей саме навколо центру. Студенти вирішили сформувати щільну міську забудову та створити ІТ-кластер. Відсутні так звані спальні та ділові райони – все функціонує разом. Це світова практика, щоб люди могли жити там, де працюють, ходити на роботу пішки, не перевантажуючи дорожню інфраструктуру транспортними засобами», – сказав Данило Яловенко.
Як додали студенти ЛНТУ, цей конкурс став для них гарним поштовхом для самореалізації, завдяки йому вони отримали незабутній досвід, здобули необхідні архітекторам знання та навички. Наприклад, опанували нові програми, прочитали низку літератури, прослухали кілька лекцій, дізналися багато чого про містобудування.
Учасники впевнені: їхній проєкт «Візія відбудови Авдіївки» можливо реалізувати, адже вони відштовхувалися від світових стандартів містобудування та спиралися на реальні приклади відбудови європейських міст після Другої світової війни. Водночас студентський проєкт може слугувати натхненням для відновлення частково пошкоджених українських міст.

У планах майбутніх архітекторів і дизайнерів – робота над новими проєктами та участь у подальших конкурсах.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Ілюстрації студентів АМ-21 факультету архітектури, будівництва та дизайну ЛНТУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 4 Червня 2024 19:53
Молодці
Нью Показати IP 5 Червня 2024 09:45
Васюки.
Здоровий глузд Показати IP 5 Червня 2024 17:44
Краще б ці молоді таланти генпланом Луцька зайнялись...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus