USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.40 41.65
  • PLN 10.72 10.88

Студент зі США випадково відкрив новий вид динозаврів, працюючи над проєктом

Сьогодні 00:14
Аспірант зі США придбав для проєкту кістки динозаврів на суму 5000 доларів у приватного дилера. Проте після ретельного аналізу виявилось, що це останки нового виду вимерлого ящура.

28-річний Кайл Аткінс-Вельтман, який зараз є доктором філософії з «палеоекології» в Університеті штату Оклахома, назвав новий вид «Фараонова світанкова курка з пекла» (лат. Eoneophron infernalis) на честь свого померлого домашнього улюбленця Фараона, нільського варана. Ця «Курка з пекла» – менший двоюрідний брат раніше відомого й також дуже схожого на свійську птицю динозавра Anzu wyliei, пише Obozrevatel з посиланням на DailyMail.
Кайл Аткінс-Вельтман придбав скам’янілості під час навчання на магістерській програмі в Університеті Канзасу, сподіваючись детальніше вивчити кістки пальців ніг динозавра Анзу.

Кандидат на докторську дисертацію думав, що він замовив стегнову, великогомілкову та плеснову кістки Anzu wyliei, більшого представника тієї ж групи динозаврів Oviraptorosaur, що й новий вид. Але з кістками щось було не так.

Читати ще: Учені виявили качкодзьобого динозавра з величезним носом

«Вони були приблизно на 25 відсотків меншими за інші скам’янілості Анзу. Я припускав, що це неповнолітній представник цього виду, поки докази не показали, що це не так», – згадує Аткінс-Вельтман.

Юному вченому допомогла доцент анатомії штату Оклахома, доктор Холлі Вудворд-Баллард. Вона виявила, що відстань між зовнішніми кільцями шматочків кісток цього зразка була надто близько, щоб бути кістками молодого Анзу.
Кільця в куплених Аткінсом-Вельтманом викопних рештках були настільки близько одне до одного, що доктор Вудворд вважала, що він майже досяг свого піку зрілості. Тож стало очевидним, що перед ними новий вид динозавра.

Читати ще: Знайшли нового динозавра з рогами замість брів і 200 зубами

За словами дослідників, новий вид «Пекельної курки» мав 90 см у висоту стегна та вагу приблизно 50 кг.

«Це був дуже схожий на птаха динозавр. У нього був беззубий дзьоб і відносно короткий хвіст. Він був вкритий пір’ям і мав крила», – розповів Аткінс-Вельтман.
Молодий науковець зізнався, що відкриття стало для нього великою несподіванкою. «Мені знадобилося принаймні два-три дні, щоб по-справжньому усвідомити це відкриття, адже воно було випадковим», – сказав він.

Доктор філософії штату Оклахома Аткінс-Вельтман вивчає анатомію та палеонтологію хребетних і прагне присвятити цьому все життя. «Моє серце забилося, тому що я ніколи не очікував, що щось подібне впаде мені на голову. Це те, чим я хочу займатися до кінця свого життя», – наголосив дослідник.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus