USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.56 10.75

Студент з Донеччини передав музею в Луцьку три мішки вишитих речей

Сьогодні 07:42
20-річний студент Сергій Рожков родом з Донеччини. Він передав у Волинський краєзнавчий музей три мішки вишитих предметів інтер’єрного призначення.

Нині усі речі досліджують на автентичність, розповіла Суспільному етнографиня Людмила Мірошниченко-Гусак.

Третьокурсник факультету політології волинського університету каже: речі його родина знайшла у будинку, який придбала в містечку Бахмач на Чернігівщині. Туди через війну вони з батьками і двома меншими братами виїхали 2022-го з села Темрюк, що за 53 кілометри від Маріуполя.
«Ці речі лежали у шафах, дуже усе гарно було складено. Я вирішив, що краще це все передати в музей, – каже Сергій Рожков. – Подібного у світі ніде не знайти, тільки українці можуть подбати про свою культуру, більш ніхто».
Зі слів Людмили Мірошниченко-Гусак, усього студент передав музею 43 вишиті предмети інтер’єрного призначення та різноманітний посуд.
Читати ще: «Молитва за Україну»: у Музеї волинської ікони – унікальна виставка

Зараз музейники вивчають і описують кожну річ, більшість належить до другої половини ХХ століття. Найстаріше серед переданого – простирадло, виготовлене орієнтовно у першій половині минулого століття з конопляного домотканого полотна.
«Дивує те, що багато з цих рушників є підсинені, підкрохмалені. Є ще така вишивка настилуванням, коли роблять спочатку сіточку, а потім по тій сіточці ще вишивають, тут воно зроблене з усієї тканини, і дуже делікатно», – коментує етнографиня, оглядаючи передані речі.

Читати ще: У музей військової техніки передали речі екскомандувача Повітряних сил, лучанина Миколи Олещука. Фото

Людмила Мірошниченко-Гусак каже: серед предметів є посуд, усе зараз на етапі дослідження. Попередньо, частину посуду було вироблено на Полтавському фарфоровому заводі, який працював із 1965 до 1991 року.
Як додала етнографиня, після початку повномасштабної війни люди частіше почали приносити давні предмети в музей, але щоб вони поповнили фонди, ці речі мусять мати цінність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus