USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Струс мозку і відтятий палець: у Луцьку батьки школярки, яка травмувалася через парту, подали до суду

12 Травня 2023 10:54
Шкільна парта відтяла дитині частину пальця. Шестирічна дівчинка була на групі продовженого дня разом із дітьми четвертих класів. Коли дитина сперлась на парту, та перевернулася і впала на неї. В результаті першокласниця зазнала ушкоджень.

Стався прецедент в одній із луцьких шкіл ще у 2020 році. Тепер же батьки подали на освітній заклад до суду і вимагають грошову компенсацію, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Інцидент, який нині розбирають у Луцькому міськрайонному суді, відбувся у четвертому ліцеї міста Луцька. Першокласницю Анну-Марію батьки записали на групу продовженого дня. 14 грудня 2020 року дівчинка прийшла туди на чергове заняття.

Як розповів адвокат родини: школярка обперлась на парту, аби дотягнутися до дівчинки попереду, аж раптом парта перекинулася і впала на дитину. В результаті – струс мозку і відбитий фаланг пальця руки.

«Палець почав чорніти. Ту частину, яка була ампутована, їй намагалися пришити, однак вона не прижилася. Позивач забрав дитину з території України та перевіз до Німеччини, де їй надавали медичну допомогу», – сказав адвокат сім’ї травмованої дитини Віталій Жуковський.

Представниця освітнього закладу зауважила, що в позовній заяві написано, що парти в групі, де стався інцидент, не відповідають вимогам Нової української школи. Хоча на той момент першокласниця перебувала на групі, де були учні четвертих класів. А там такі вимоги не діяли.

«У своїй позовній заяві ви стверджуєте, що парти, які були в класі, де навчалася в групі продовженого дня ваша дитина, не відповідають вимогам, передбаченим нормам НУШ. Чи відомо вам, що ваша дитина навчалася в класі, де ці вимоги не були обов’язкові? Оскільки це був клас учнів четвертих класів», – зазначила адвокат відповідача Юлія Спас.

Адвокат заявника сказав, що, на їхню думку, в будь-якому разі школа повинна була би забезпечити здобувача освіти відповідними партами та стільцями.

«У 2020 році вже діяла НУШ. Відповідно до цієї програми, було затверджено наказ про перелік засобів, якими повинна забезпечувати школа учнів. Відповідно до цього переліку, було зазначено, що повинні бути парти та стільці, які регулюються по висоті. На нашу думку, відповідач не виконав зобов’язань, встановлених законом», – сказав Віталій Жуковський.
Натомість представниця відповідача поцікавилася, чим саме батько постраждалої дитини обґрунтовує розмір компенсації в 40 тисяч гривень. При цьому зауваживши, що освітній заклад не є прибутковою організацією. На що батько дівчинки відповів, що дитина одержала серйозні фізичні ушкодження, які досі їй нагадують про те, що з нею сталося.

Після судового засідання чоловік зазначив: сума стягнення для нього символічна. Таким чином він сподівається, що зможе змінити ситуацію, аби подібні випадки в навчальному закладі не повторювалися.

«Вона дуже довго уникала користуватися цим пальцем. Вона ховала його. Я бачу, що це питання довгий час її займало. Ми вирішили подати до суду, аби більше такого не ставалося», – сказав батько постраждалої школярки Андре Тім.

Чоловік додав: одразу після інциденту дочку перевели навчатися до приватної школи. Нині Анна-Марія живе і здобуває знання за кордоном.

Своєю чергою, директор ліцею повідомив, що він коментувати цієї історії не буде, поки тривають суди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Певно Показати IP 14 Травня 2023 09:32
Якщо вона незграбна то тримайте її за кордоном, там судитися легше. Бо певно не останній раз на неї щось падає.
Ліна Показати IP 14 Травня 2023 18:36
Ви ще незнаєте що може трапитись у вашій сімї, незграбна....чи парти що легко можуть перевернутися???
Артем Показати IP 15 Травня 2023 21:57
40 тис грн це взагалі ніщо… треба було подати на 4 мільйони, покликати телебачення і надати розголосу. Дуже дивує, що школа ще й відмовляється платити, скалічивши дитину своїми дебільними партами! Цікаво було б взнати, хто виробник і як проводився тендер на закупівлю парт. Яким чином такий непотріб був допущений до користування? Це все не вкладається в голові!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus