USD 41.15 41.57
  • USD 41.15 41.57
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.40 10.52

Страва сезону: як на Волині готують голубці з грибами

Сьогодні 18:00
На Волині триває сезон збору та заготівлі грибів.

Господиня із Шацька розповіла Суспільному про те, як заготовляє на зиму цей продукт, та поділилася рецептом своєї коронної страви – пісних голубців. Вони внесені до переліку нематеріальної культурної спадщини Волині.

Жителька Шацька Галина Бегеза понад 40 років працює кухаркою. Зі слів господині, все життя вона готувала їсти в їдальні лікарні, а останні три роки куховарить у монастирі.

Жінка каже: голубці з грибами з'являються на столі її родини, щойно у лісі починаються перші грибні врожаї. По них ходять усією родиною.

«Вже почалося. Назбирали і маринуємо, сушимо та загортаємо в капусту. Гриби тушковані, смажені, гриби з картоплею. Страви можна перераховувати дуже довго. Найбільше в нас у монастирі й удома люблять голубці з грибами», – каже господиня.

Читати ще: Голубці за рецептом волинянки увійшли до нематеріальної культурної спадщини України

На початку жовтня, розповідає Галина, свою комору починає поволі наповнювати грибними запасами.

Старі гриби вона ріже на шматочки та сушить, а молоді консервує. На початку сезону має вже з десяток банок із грибним асортиментом.
«Є в мене синячки мариновані, або польські. Є трошечки біленьких, он які гарні. Є салат із грибочків, огірка, томатів та перцю», – перелічує запаси Галина Бегеза.

Читати ще: Гастрономічна спадщина: як у селі на Волині готують коронну страву – «Смідинську капусту»

Для голубців господиня бере висушені гриби та свіжі. Сухі на ніч замочує у воді. Коли набухнуть, то смажить разом із морквою та цибулею. Свіжі чистить та відварює.
Усе це перемелює в м'ясорубці. За рецептом її бабусі до грибів додавали пшоно, але зараз для більшості людей звичними є голубці з рисом.

«На склянку рису даю пів літра перекручених грибів. Дві-три морквинки, дві-три цибулинки. Як тушкуються голубці, то заливаю настоєм з грибів сухих, він додає насиченого грибного смаку й аромату», – каже жінка.
Начинку загортає у відварені листки капусти. Здебільшого листок розділяє навпіл, щоб голубці були невеличкими.

Щоб добре умліли, каже господиня, готує голубці в посуді із товстими стінками. У томатному соусі вони мають покипіти орієнтовно годину.
«Я готую їх в гусятниці. Ставлю в розігріту до 200-250 градусів духовку, а коли закиплять, то зменшую температуру до 150, і воно так мліє. Я крапельку душі вкладаю у свої страви. І вони завжди смачні», – усміхається господиня.

Голубці з грибами господиня завжди готує у піст, але в її сім'ї це вважають і святковою стравою, тож приготувала на день народження доньки.

До столу запрошує чоловіка Федора Бегезу, щоб першим скуштував наїдок.
«Голубці вдалися! По-колишньому – на п'ятірку. Все дуже смачно. Господиню собі в дружини сам обирав», – жартує Федір.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus