USD 40.55 40.87
  • USD 40.55 40.87
  • EUR 40.70 41.00
  • PLN 10.00 10.25

Столтенберг пропонує членам НАТО щорічно виділяти €40 млрд для ЗСУ

31 Травня 2024 17:35
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вірить у схвалення на саміті НАТО нової системи фінансування оборони України членами Альянсу.

Про це повідомляє Європейська правда в п’ятницю, 31 травня.

«Ми вже надавали Україні 40 млрд євро безпекової допомоги на рік, і я прошу (держави-члени НАТО, – ред.) про те, щоби взяти точно таке зобов’язання на наступні роки», – заявив він після міністерської зустрічі НАТО у Празі.

Столтенберг наголосив, що остаточного рішення наразі немає. «Ми зараз починаємо роботу над деталями такого фінансового зобов’язання, і я не хочу йти у деталі до узгодження. Але я твердо вірю, що це необхідно схвалити», – зазначив генсек НАТО.

Читати ще: Фінляндія, Канада та Польща дозволили Україні бити їхньою зброєю по території Росії

Одна з ключових ідей реформування схеми допомоги Україні полягає у тому, що члени НАТО зможуть домовитися про справедливий розподіл фінансового тягаря. Утім, наразі неясно, яким чином буде розподілятися навантаження.

Столтенберг вважає можливою координацію допомоги ЗСУ з боку НАТО, попри небажання окремих союзників брати у цьому участь. Мова йде про Угорщину.

Зауважимо, дії Угорщини щодо блокування допомоги Україні викликають все більше обурення серед членів ЄС. Зараз угорські представники блокують виділення 6,5 млрд євро термінової військової допомоги Україні, а ЄС досі не може затвердити щонайменше сім документів, які потрібні для надання Україні озброєння.

Крім того, Угорщина на зустрічі послів ЄС блокує схвалення проєкту переговорної рамки про вступ України до Євросоюзу через питання прав національних меншин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 31 Травня 2024 19:06
путін витрачає на війну кожного року 120 млрд.дол, до чого ми довоюємося з такими 'союзничками'

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus