USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Столітні фото села Сенчиці на Поліссі

15 Лютого 2021 07:20
Відшукати столітні фото із невеличкого села – справжня рідкість. Адже найчастіше вдається натрапити на фото міст Луцька, Ковеля та Рівного.

В одному із зарубіжних джерел вдалося виявити фото 1912 року. Усі вони зроблені в тогочасному селі Сенчиці, яке входило до складу Пінського повіту Мінської губернії Російської імперії.

Пінський повіт утворено в 1793 після другого поділу Речі Посполитої. За даними перепису 1897 року, проживало тут близько 230 тисяч мешканців.

Перша писемна згадка про село Сенчиці датується 1545 роком, проте археологічні знахідки свідчать, що люди тут селилися набагато раніше.

Донедавна цей населений пункт належав до Зарічненського району Рівненської області. Село знаходиться майже на самому кордоні з Білоруссю.
Місцевість надзвичайно мальовнича. Тут протікають річки Прип’ять і Стохід. Також поблизу села багато озер і боліт. Одне із таких озер можемо побачити на столітньому фото.
Автором фото є дослідник та фотограф Ісаак Сєрбов, який подорожував поліськими селами. На фото бачимо місцеве населення різного віку, а також місцевий дерев’яний храм. Сьогодні цього храму немає. Недавно в селі звели нову святиню, а раніше на свята ходили до села Морочне.
Насамкінець наводимо промовисті цитати Ісаака Сєрбова про побачене на Поліссі.

«Народ сильний, красивий і життєрадісний».

«Місцями зустрічаються такі хащі, де не ступала нога людини».

«Тут побачив абсолютно інший тип людей, в яких м'яка співуча мова».

«Зберігся звичай, що усі заміжні жінки обрізають косу і носять коротке волосся, як чоловіки».

Джерело: kolekcijos.biblioteka.vu.lt

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дякую Показати IP 15 Лютого 2021 09:02
Пані Тетяна чи можна ще фотографій Колківщини (нині Луцький район ) періоду ПСВ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus